NVM

spacer

spacer

Persberichten

Nieuwegein, 24 november 2004

BVO NVM: verbreding dienstenpakket en kostenbeheersing leiden tot stabiele omzet

Na de uitbundige periode van 1995 tot 2000 is er sinds het begin van het nieuwe millenniumsprakevaneenafvlakkendeeconomie.Hiermee werden NVM-makelaars en vastgoedmanagers gedwongen hun bedrijfsvoering aan te passen aan de veranderde marktomstandigheden. Door kritisch te kijken naar de kostenkant, een verbreding van het dienstenpakket te realiseren en specialisatie, is er nu sprake van een beperkt winstherstel.

Dit heeft geresulteerd in gemiddeld een marginaal hogere omzet per NVM-kantoor in 2003. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van het jaarlijkse NVM Bedrijfsvergelijkend onderzoek van 2003, gehouden onder de bij de NVM aangesloten kantoren.

Het beperkte omzet- en winstherstel is te danken aan de verbreding van het dienstenpakket van de NVM-makelaars en vastgoedmanagers met financiële dienstverlening. De omzet uit daadwerkelijke makelaars- en vastgoedmanagement-activiteiten staat stil of loopt terug op alle deelmarkten.

Financiële resultaten
Er bestaan grote verschillen in de financiële resultaten van diverse soorten kantoren. De kantoren die woningmakelaardij combineren met agrarische makelaardij, bedrijfsmakelaardij of financiële dienstverlening komen het best uit de bus. Vastgoedmanagement blijft hierbij achter. In 2003 sluit 78 procent van de kantoren het jaar af met een positief saldo. Dat is 2,3 procentpunt meer dan in 2002, maar nog altijd 5 procentpunt lager dan de jaren daarvoor.

Exploitatiekosten
Makelaardij is een arbeidsintensieve bedrijfstak. De kostenstructuur wordt dan ook gedomineerd door de vergoeding voor de belangrijkste productiefactor: arbeid. Deze kosten maken bijna zestig procent uit van de totale exploitatiekosten. Uitgedrukt in omzet en personeel is in 2003 weinig veranderd ten opzichte van 2002. De gemiddelde arbeidskosten per arbeidsplaats stijgen met 1,7 procent (ongeveer gelijk met de inflatie). Daarmee is de sterke stijging van de jaren negentig grondig afgevlakt. De totale exploitatiekosten per arbeidsplaats komen slecht 0,7 procent hoger uit dan in 2002. Dit komt vooral door het snijden in de kostenposten die op korte termijn beheersbaar zijn zoals reclame- en kantoorkosten.

Specialisatie
Waar tot begin jaren negentig veel kantoren op meerdere deelmarkten meespeelden (all-round kantoren) is er nu steeds meer sprake van specialisatie. In 2003 is 29 procent van de NVM-kantoren actief op slechts één deelmarkt, meestal de woningmarkt. Dertig procent speelt op twee deelmarkten en 26 procent op drie deelmarkten. Minder dan een half procent bedient alle zes de deelmarkten.

Werkgelegenheid
De NVM-kantoren bieden werkgelegenheid aan circa 14.400 personen, die samen 12.000 voltijdsbanen bemensen. De meeste banen zitten bij kantoren die puur of overwegend woningmakelaardij zijn. Ondanks hun bescheiden aantal zijn financiële kantoren, bedrijfsmakelaars en vastgoedmanagementkantoren in termen van werkgelegenheid belangrijke groepen.