Dienstenbond CNV

Personele gevolgen ICT: zo is Agis!?
24-11-2004

Agis heeft begin deze maand haar nadere plannen met de ICT aan haar werknemers gepresenteerd. Op de plannen valt best het een en ander aan te merken en ze zullen nog concreet moeten worden gemaakt, maar grote delen zijn herkenbaar. De CNV Dienstenbond neemt echter afstand van de personele gevolgen die Agis daarbij heeft gepresenteerd. De CNV Dienstenbond heeft Agis om spoedig overleg hierover gevraagd.

Op woensdag 3 november heeft Agis haar ICT-medewerkers geïnformeerd over de plannen rond ICT. Vlak voor de zomer heeft Agis het besluit genomen om niet op grote schaal te gaan outsourcen. Wel was toen duidelijk dat er dan intern gereorganiseerd zou moeten gaan worden. De CNV Dienstenbond is blij dat Agis haar plannen rond de ICT bekend heeft gemaakt, zodat er meer duidelijkheid voor de medewerkers ontstaat. De inhoudelijke beoordeling van de plannen ligt straks primair bij de Ondernemingsraad van Agis. Het lijkt erop dat een aantal niet onlogische stappen wordt gezet, alhoewel op de plannen best nog het een en ander is aan te merken. Verder zullen de plannen nog concreet moeten worden gemaakt. De CNV Dienstenbond zal in overleg gaan met de Ondernemingsraad over de plannen. De CNV Dienstenbond neemt echter heel expliciet afstand van de gevolgen voor het personeel die Agis heeft gepresenteerd:

* Van werk naar werk, dus geen vertrekregelingen;
* Geen salarisgarantie, dus afbouw;

* Selectie niet alleen op anciënniteit, dus ook op kwaliteit;
* Inspanningsverplichting, dus geen resultaatsverplichting;
* Beperkte begeleidingsperiode, dus met uitdienstdatum.

Deze gevolgen zijn voor de CNV Dienstenbond onacceptabel. Het lijkt erop dat Agis de volledige verantwoordelijkheid van de reorganisatie neerlegt bij de mensen die slachtoffer worden van de reorganisatie. "Van werk naar werk" stelt in de huidige tijd immers voor met name de oudere werknemers weinig voor als sprake is van een "beperkte begeleidingsperiode" en "uitdienstdatum." En doordat Agis "anciënniteit" (lifo) wil loslaten zullen juist meer ouderen moeten vertrekken. Anderzijds wil Agis niet aan "resultaten" kunnen worden gehouden, maar slechts aan "inspanningen". Tenslotte moeten de werknemers die kunnen blijven op een lagere functie ook "salaris inleveren".

Wat wil de CNV Dienstenbond
De CNV Dienstenbond wil afspraken maken met Agis waardoor de sociale gevolgen van de reorganisatie die Agis wil doorvoeren op een zo goed mogelijke manier voor de werknemer wordt opgevangen. In deze tijd van hoge werkloosheid betekent dat om zoveel mogelijk mensen van werk naar werk te helpen, degenen waar dat niet voor lukt een financiële compensatie te geven waarmee ze een periode kunnen overbruggen en handhaving van de Nederlandse regelgeving rond anciënniteit (lifo) of eventueel afspiegeling. Hierover wil de CNV Dienstenbond met Agis spreken. Het eerste gesprek met Agis staat gepland voor woensdag 22 december

Van belang voor alle Agis medewerkers!
De onderhandelingen zijn niet alleen van belang voor ICT-medewerkers. Gezien de concentratie en de ontwikkelingen rond de basisverzekering gaat er binnen Agis ongetwijfeld nog meer gebeuren. Ofwel dit sociaal plan geldt ook voor die reorganisaties, ofwel dit sociaal plan zal voor een groot deel gebruikt gaan worden. Het is daarom van belang voor alle werknemers van Agis.

CNV Bedrijfsledengroep Agis
Sinds het begin van Focus 2004 is de CNV Bedrijfsledengroep Agis actief. Dit zijn collegas die lid zijn van de CNV Dienstenbond en de bestuurder van de CNV Dienstenbond actief willen ondersteunen in de gesprekken met Agis over sociaal plan en reorganisaties. Deze mailing is samen met de CNV Bedrijfsledengroep Agis tot stand gekomen en het lijkt ons goed om de leden van de BLG aan u voor te stellen:
* Jan Fondse (ICT)

* Jan Krijgsman (Facilities)

* Lucas Putuhena (Zorgkantoren)

* Beate Tak (Facilities)

* Marianne Uitendaal (Zorg)

* Janny Vlasman (Debiteuren)

* Henk Zijlstra (ICT)

Als u ook geïnteresseerd bent in deelname aan de CNV BLG Agis dan kunt u contact opnemen met een van de collegas of met ondergetekende.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met Jeroen Warnaar (055)5772640 of j.warnaar@cnvdibo.nl