Dienstenbond CNV

CNV bezorgd nu gevolgen huisvestings- beleid Achmea concreter worden 24-11-2004

De CNV Dienstenbond heeft tegenover Achmea haar bezorgdheid geuit over de gevolgen van het huisvestingsbeleid Achmea-medewerkers. De voorgenomen reorganisatie bij Active, de vorming van Accounting House, de reorganisatie bij het actuariaat en de onzekerheid voor de werknemers in Den Bosch maken duidelijk dat het huisvestingsbeleid grote sociale gevolgen zal hebben. De CNV Dienstenbond pleit er bij Achmea voor om flexibel met regelingen om te gaan, te zorgen voor een goede spreiding van werk over de kernlocaties en dat gezien de onzekerheid over vestigingsplaatsen nu niet van werknemers verwacht kan worden dat ze gaan verhuizen.

Dit voorjaar heeft Achmea haar huisvestingsbeleid gepresenteerd. In 10 jaar tijd wil Achmea terug naar 5 kernlocaties. Parallel daaraan is Achmea momenteel volop bezig met de vorming van Shared Service Centers (HR, Accounting House, Life & Pensions), de integratie van Levob, Axa en R&SA en lijken de reorganisaties voortdurend door te gaan. Achmea is dus volop in beweging en voor werknemers bij Achmea verandert er dus ook veel. Verandering hoort bij het leven, maar er zitten wel grenzen aan wat organisatie en werknemers kunnen behappen en wat je van werknemers kunt vragen. De CNV Dienstenbond is bezorgd hierover en is van mening dat Achmea gezien de bovenstaande ontwikkelingen en hun gevolgen die grenzen aan het overschrijden is. Zeker gezien het feit dat steeds duidelijker wordt dat Achmea regelingen strak wil blijven uitvoeren en van medewerkers, wiens werk over een langere afstand wordt verplaatst, verwacht dat ze verhuizen. Dit terwijl geen enkele zekerheid wordt gegeven over hoe lang de werkzaamheden op die vestiging zullen blijven en men na verhuizing zelfs boventallig kan worden verklaard en het werk kan verliezen.

Wat wil de CNV Dienstenbond?
De CNV Dienstenbond pleit er bij Achmea voor zich soepeler te gaan opstellen ten aanzien van bestaande regelingen. Zo heeft de CNV Dienstenbond er bij Achmea voor gepleit om soepeler met reistijdcompensatie om te gaan, zodat de compensatie bijvoorbeeld geclusterd kan worden in volledige dagen. Daarnaast hebben wij ervoor gepleit dat werknemers de gelegenheid wordt gegeven om naast het werken van enkele dagen op de locatie zoals die door de business unit is bepaald, ook enkele dagen per week hun werkzaamheden te mogen verrichten op de dichtstbijzijnde Achmea kernlocatie (mits technisch en praktisch mogelijk). Verder pleit de CNV Dienstenbond ervoor om zolang er onduidelijkheid is over welke werkzaamheden op de lange termijn op welke locatie worden uitgevoerd, niet van werknemers gevraagd mag worden te verhuizen en dat daarom de reistijd- en reiskostencompensatie zoals die nu in het sociaal plan zijn opgenomen naast een verhuiskostenregeling, worden verbeterd. Tenslotte pleit de CNV Dienstenbond ervoor dat er voldoende en gevarieerd werk aanwezig blijft op alle kernlocaties, zodat boventalligen op dezelfde locatie ander werk kunnen vinden. De CNV Dienstenbond heeft hierover een brief gestuurd aan Achmea en zal hierover verder met haar in gesprek gaan. Verder zullen we het meenemen in de onderhandelingen over een sociaal plan.

CNV-mailing per e-mail?
Heeft u deze CNV-mailing alleen in papieren versie op het huisadres ontvangen en wilt u in het vervolg den CNV-mailing ook per e-mail (thuis of op het werk) ontvangen dan kunt u dat doorgeven aan Jurjen Jellema (jurjen.jellema@achmea.nl) of aan Jeroen Warnaar (j.warnaar@cnvdibo.nl ).

CNV Bedrijfsledengroep Achmea
Deze mailing is tot stand gekomen in samenwerking met de CNV Bedrijfsledengroep Achmea. Dit zijn uw collegas, werkzaam bij Achmea, die de CNV-bestuurder actief ondersteunen bij CAO-overleg, overleg over een sociaal plan en hoe om te gaan met plannen en reorganisaties van Achmea. De BLG bestaat momenteel uit de volgende collegas:
* Willem van den Berg (020-6061930) - Intermediair
* Jurjen Jellema (058-2979553 of 055-5795812) - Pensioenen
* Estelle Juursema (010-2443128) - Zorg

* Alex van Luttikhuizen (055-5794696) - Active
* Roel Panjer (058-2345538) - Particulieren
* George de Roy - Zorg

* Herman Stad (058-2977413) - Pensioenen

* Janetta de Vries (058-2979724) - Intermediair
* Bea Zwart (058-2977225) - Pensioenen

Mocht u ook geĂŻnteresseerd zijn in deelname aan de CNV Bedrijfsledengroep Achmea dan horen wij dat graag van u.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met Jeroen Warnaar (055)5772640 of j.warnaar@cnvdibo.nl