Gemeente Den Haag

november 2004
Visstandbeheer verbetert waterkwaliteit (17 november)

Vandaag heeft het college van Burgemeester en Wethouders het Beleidskader Visstandbeheer voor Haagse wateren vastgesteld. In dit beleidskader staat het toekomstige visstandbeheer beschreven.

Goed visstandbeheer heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het water. Door de visstand te reguleren, bepaalde vissoorten weg te vangen en andere vissoorten te stimuleren, ontstaat er onder water een milieu met waterplanten dat een positief effect heeft op de waterkwaliteit. De 's Gravenhaagse Hengelsportvereniging krijgt hierin een belangrijke taak.

Samenwerking
Om de visstand goed te kunnen beheren is goede samenwerking met de sport- en beroepsvisserij cruciaal. Voor de totstandkoming van het beleidskader is daarom uitgebreid overleg gevoerd met alle betrokken partijen: het Hoogheemraadschap van Delfland, de locale beroeps- en sportvisserij en de Organisatie ter verbetering van de Binnenvisserij. Om het beheer te financieren zullen de gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland jaarlijks ieder maximaal EUR 25.000,- subsidie verlenen. Hiermee gaan ook de gemeentelijke visrechten over naar de sport- en beroepsvisserij