Gemeente Den Haag

november 2004
Ernstige ziekte treft kastanjebomen (16 november)

Den Haag is een groene stad met veel bomen, waaronder veel kastanjebomen. Sinds kort doet zich in Nederland een tot nu toe onbekende ziekte voor bij de kastanjebomen. Deze ziekte lijkt zich snel over Nederland te verspreiden. Ook de gemeente Den Haag wordt niet gespaard. Om die reden heeft wethouder Wilbert Stolte het college van Burgemeester en Wethouders op dinsdag 16 november geïnformeerd over deze ernstige ziekte.

Moeilijk te ontdekken
De ernstige ziekte is moeilijk te ontdekken met het blote oog en begint met als minuscul eroestbruinevlekjesopdestamvandeboom. Het leed zit echter onder de bast van de boom. Aan de buitenkant is amper iets te zien. De bast moet eraf gehaald worden om te constateren dat de boom dan al ernstig is aangetast. Daarnaast maakt de ziekte geen onderscheid tussen oude of jonge, dikke of dunne kastanjebomen. Elke kastanjeboom kan in principe ziek worden.

Over de landsgrenzen
Deze ziekte heeft ook elders in Nederland veel kastanjebomen aangetast (Friesland, Noord-Holland). De ziekte beperkt zich niet tot de landsgrenzen: in België (Antwerpen en Gent) en Duitsland (Berlijn en München) is deze ziekte eveneens waargenomen.

Werkgroep Aesculaap
Wetenschappelijk Nederland heeft zich inmiddels verenigd in een werkgroep Aesculaap, die de ziekte onderzoekt, om zowel de oorzaak te achterhalen als een remedie vast te stellen. De naam Aesculaap is afgeleid van Aesculus wat 'kastanje' betekent. De gemeente Den Haag neemt deel aan deze werkgroep die verbonden is aan de universiteit van Wageningen. Op 10 december a.s. komen vertegenwoordigers van de grootste Nederlandse gemeenten bijeen om mogelijke oplossingen en de stand van zaken te bespreken.

Maatregelen
De gemeente Den Haag volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft al diverse maatregelen genomen om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Verder werkt de gemeente actief mee in het gezamenlijk onderzoek naar de oorzaak van de ernstige ziekte, waarbij in (inter)nationaal verband ervaring en kennis worden uitgewisseld (werkgroep Aesculaap). Zo worden er in afwachting van de onderzoeksresultaten geen kastanjebomen geplant.