VVD



Nieuws

24 nov 2004 - Vragen over positieve signalen
opheffing EU-wapenembargo tegen China

Schriftelijke vragen van de leden Van Baalen (VVD) en Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over positieve signalen opheffing EU-wapenembargo tegen China

1. Heeft U kennis genomen van het het bericht in de internetkrant van EU-observer van 22 november jl., dat U, afgelopen maandag, tegen journalisten zou hebben gezegd dat de EU klaar is om volgende maand op de EU-China-top een positief signaal aan de Volksrepubliek China af te geven over het opheffen van het EU-wapenembargo tegen China? Heeft U deze uitspraak gedaan. Zo niet, in welke bewoordingen heeft U zich wel uitgelaten?

2. Heeft U kennisgenomen van de uitkomsten van het Algemeen Overleg RAZEB van 18 november jl, waarin VVD, CDA, PvdA en SP, zijnde een ruime Kamermeerderheid, stelden dat nu Denemarken en Zweden zich tegen opheffing van het wapenembargo blijven verzetten (brief van 1 november jl. van de Zweedse Ambassadeur Skala in Den Haag aan het lid Van Bommel, welke inmiddels in Uw bezit is), Nederland in de EU niet alleen staat en dus de met algemene stemmen aanvaarde motie-Van Bommel cs (21 501-20, nr 230) van 18 december 2003 naar letter en geest dient uit te voeren?

3. Heeft U kennisgenomen van het feit, dat de regering tijdens voornoemd Algemeen Overleg met de in punt 2 door de Kamer geformuleerde uitleg van de motie-Van Bommel cs heeft ingestemd, waarbij van de opheffing van het EU-wapenembargo tegen China, naast aanscherping van de EU-wapenexportcode, eerst sprake kan zijn indien de mensen-rechtensituatie in de Volksrepubliek en de algehele toestand in Tibet wezenlijk verbeteren en er sprake is van detente in de Straat van Taiwan?

4. Hoe verhouden Uw opmerkingen, zoals in punt 1 genoemd, zich met het regeringsstandpunt, zoals in punt 2 verwoord?

5. Bent U bereid deze vragen vóór 1 december a.s. te beantwoorden?

Ingediend 23 november 2004