Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 24 november 2004

Gouden Film voor SIMON

De speelfilm SIMON van scenarist en regisseur Eddy Terstall heeft 100.000 bioscoopbezoekers getrokken en is bekroond met de Gouden Film.

SIMON sleepte tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren voor Beste Speelfilm, Beste Regie, Beste Acteur en het Gouden Kalf voor de Tiscali Publieksprijs in de wacht. De film is de Nederlandse inzending voor de Oscars 2005.

SIMON vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon (Cees Geel) en de schuchtere homofiele tandheelkundestudent Camiel (Marcel Hensema). Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar veertien jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend, wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De prijzen werden geĂŻntroduceerd in 2001 en worden mede ondersteund door Fine BV.

Productiemaatschappij Spaghetti BV heeft SIMON geproduceerd en A-Film Distribution heeft de film uitgebracht. De film is een coproductie met VPRO TV. SIMON draait sinds 30 september 2004 in de bioscopen en is nu nog in 20 bioscoopzalen te zien.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl / www.goudenfilm.nl / www.simondefilm.nl