Gemeente Den Haag

november 2004
Hoofdlijnen toekomst Woningbeheer NV uitgestippeld (24 november)

Het college van B&W heeft vandaag de hoofdlijnen goedgekeurd die de toekomst voor Woningbeheer vormgeven. De gemeenteraad had drie vragen gesteld waar een antwoord op is geformuleerd. Zo zijn er criteria opgesteld waaraan potentiële kopers moeten voldoen, is het onroerend goed verdeeld in groepen en ligt er een voorstel hoe om te gaan met de onderdelen VVE (Vereniging van Eigenaren), Beheer en Advies.

Bonafide partijen
Voor kandidaat-kopers zijn criteria opgesteld. Doel is vooral te voorkomen dat niet bonafide kopers het onroerend goed van Woningbeheer NV verwerven. Een koper dient bijvoorbeeld een verklaring van goed gedrag te kunnen overleggen. Ook wordt een antispeculatie beding opgenomen, zodat de koper het pand niet binnen een termijn van 5 jaar kan verkopen.

Indeling panden
Er is een verdeling gemaakt van alle panden die deel uitmaken van het bezit van Woningbeheer. In totaal gaat het om meer dan 2700 panden. Er is een onderscheid gemaakt tussen panden die wel en die niet (direct) verkocht zullen worden. Tussen de 100 en 150 panden worden toegevoegd aan de drie eerder opgerichte Vennootschappen waar uiteindelijk 500 tot 550 panden onder zullen vallen. Daarnaast vormt een klein deel (ongeveer 50 panden) strategisch bezit voor de gemeente. Dat deel wordt in gemeentebezit opgenomen. In de Stationsbuurt zijn nog plannen voor ontwikkeling waardoor in die buurt zo'n 220 panden vooralsnog niet worden verkocht. Mogelijk worden deze panden ondergebracht in een nog op te richten wijkontwikkelingsmaatschappij. Ruim 600 panden worden te koop aangeboden bij corporaties en ongeveer eenzelfde aantal huurwoningen wordt te koop aangeboden aan bewoners. Meer dan 700 panden worden verkocht op de commerciële vastgoedmarkt. Nog deze week zal een volledige lijst aan de gemeenteraad worden aangeboden.

Toekomst organisatie
De businessunits VVE, de unit Beheer, Onderhoud en Renovatie en de unit Advies worden, als het aan het college ligt, in verkleinde vorm voortgezet. De gemeente houdt daarmee een middel om brandpanden en zogenaamde rotte kiezen in de stad aan te pakken. De gemeente heeft voor een deel van de activiteiten zekerheid geboden door voor de komende 5 jaar opdrachten toe te zeggen met een waarde van 6 miljoen Euro. Voor de zomer (in 2005) zal Woningbeheer de adviesactiviteiten op orde hebben. Rond die tijd heeft de gemeente het beleid voor de particuliere woningvoorraad geformuleerd. Op basis van de uitkomst van deze twee trajecten kan dan over de toekomstige vorm van advies een beslissing worden genomen. Het voorstel over de toekomst van Woningbeheer wordt aanstaande vrijdag voorgelegd aan de gemeenteraad.