Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: Vermindering administratieve lasten burgers

Commissie begeleidt uitvoering vermindering administratieve lasten burgers

'We moeten naar een overheid die geen 'handicaps veroorzaakt, maar handicaps wegneemt'. We moeten meer denken vanuit de burger en minder vanuit de instituten. Maar vooral ook luisteren naar de ervaringen die allerlei groeperingen, zoals ouderen, gehandicapten en uitkeringsgerechtigden ondervinden met de bureaucratie'. Minister De Graaf (BVK) zei dit vandaag bij de installatie van een commissie die tot 31 mei 2007 gaat fungeren als klankbord bij de uitvoering van het programma Administratieve Lastenreductie Burgers.

De commissie die uit afgevaardigden van de Consumentenbond, het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), de Landelijke Cliëntenraad en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie(NPCF) bestaat, zal bij de uitvoering van het programma de ervaringen van burgers uit de dagelijkse praktijk inbrengen. Tevens krijgt ze tot taak oplossingen aan te dragen voor de lasten die burgers ondervinden in hun contacten met de overheid.

Het kabinet heeft in het Hoofdlijnenakkoord vastgelegd dat de kwaliteit van de publieke dienstverlening moet worden verbeterd en dat de regelzucht en bureaucratie moeten worden verminderd. Eén van de belangrijkste doelstellingen is om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven in ieder geval met een kwart te verminderen voor eind 2007. De Graaf onderstreepte in zijn speech dat de commissie dan ook vooral tot taak heeft om het kabinet op dit punt alert te houden.

De commissie Reductie administratieve lasten burgers - onder voorzitterschap van R.IJ.M. Kuipers, Directeur-Generaal Management Openbare Sector - bestaat uit de volgende leden:

Mw. Drs. I. van Bennekom, directeur NPCF;
Mw. J.M.P.J. van Gorp - van de Ven, plv. voorzitter CSO; Dhr. Drs. J. Laurier, voorzitter Landelijke Cliëntenraad; Mw. Drs. K. de Jonge, directeur Consumentenbond.

Noot voor de redactie,