Provincie Overijssel

Afspraken over huisvesten statushouders

Gedeputeerde Rietkerk is tevreden met de inspanningen die drie Overijsselse gemeenten hebben genomen in het huisvesten van statushouders. De gemeenten gaven afgelopen maandag in een gesprek aan dat de achterstand medio 2005 is weggewerkt. Rietkerk: "Dit kan ik naar de minister toe verantwoorden."

Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen. Het Rijk bepaalt tweemaal per jaar hoeveel statushouders per halfjaar door de Nederlandse gemeenten gehuisvest moeten worden. Voor de gemeenten in West-Overijssel is de provincie Overijssel toezichthouder op het realiseren van de taakstelling. Voor de gemeenten in Twente is dat de Regio Twente.

Afgelopen maandag sprak gedeputeerde Theo Rietkerk in een gezamenlijk overleg met de gemeenten Olst-Wijhe (wethouder A. Otterloo-Ripperda), Staphorst (Wethouder Ws. Bron), Steenwijkerland (wethouder I. Steinmetz-Bakker) en het COA (de heer P. Wagensveld). Doel van het overleg is gericht op het wegwerken van de achterstanden in de gemeenten met betrekking tot de huisvesting van statushouders.

De gemeenten Olst-Wijhe, Staphorst en Steenwijkerland kennen allen een grote achterstand in de realisatie van de taakstelling. De gemeenten werken nu met een plan van aanpak en zijn druk doende om de achterstand in te halen. Ook zijn er afspraken gemaakt met de corporaties om maandelijks woningen voor deze nieuwe doelgroep beschikbaar te stellen. Rietkerk constateerde dat er vorderingen zijn gemaakt. De achterstand van de gemeente Bathmen, in vorige overleggen nog gesprekspartner, wordt per 1 januari volledig gecompenseerd door de gemeente Deventer die een voorsprong op de taakstelling kent.

Een nadrukkelijke zorg die blijft is het voorkomen van onnodige leegstand van de woningen die gereserveerd worden voor statushouders. Het bemiddelen van statushouders gaat niet in alle gevallen even snel. Hierover wil Rietkerk spreken met de minister van VROM en met de overige toezichthouders in Nederland: "Het is natuurlijk zaak dat een beschikbaar gestelde woning zo snel mogelijk betrokken kan worden door statushouders".

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel