Gemeente Gouda


bureau leerlingzaken zelfstandig (24/11/2004)

De taken van Bureau Leerlingzaken van de sector Educatie, Recreatie en Zorg van de gemeente Gouda worden per 1 augustus 2005 overgedragen aan het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Midden-Holland (ISMH). Het plan past binnen OptimaForma, waarmee de gemeente Gouda beter en efficiënter wil gaan werken en vanaf 2008 jaarlijks ruim 13 miljoen euro wil bezuinigen.

De leerplichtambtenaren van Bureau Leerlingzaken zien toe op de uitvoering en naleving van de Leerplichtwet. Ook regelt het bureau het leerlingenvervoer bestemd voor bepaalde groepen leerlingen. Daarnaast speelt Bureau Leerlingzaken een rol bij het voorkomen van voortijdig schoolverlaten en het zoeken naar oplossingen voor jongeren die de school voortijdig dreigen te verlaten of hebben verlaten zonder goede mogelijkheden om te starten met hun loopbaan. Het gaat daarbij om leerplichtige jongeren (5 tot 16 jaar) en zogeheten bovenleerplichtige jongeren (16 tot en met 22 jaar).

Op de leerlingenvervoertaak na gaan alle taken van Bureau Leerlingzaken over naar het ISMH. De gemeente blijft verantwoordelijk en houdt de mogelijkheid om te sturen. Het ISMH wil het probleem van voortijdige schoolverlaters regionaal aanpakken. Ook de leerplichttaken wil het ISMH op termijn op die manier uitvoeren, met samenwerkende gemeentes. De taak voor het leerlingenvervoer gaat over naar de dienst Publiekszaken binnen de gemeente.

Bij Bureau Leerlingzaken werken zeven medewerkers. Zij gaan hun functies uitoefenen bij het ISMH. Voor hen wordt een sociaal plan opgesteld. Met de verzelfstandiging bespaart de gemeente jaarlijks 4.600 euro.

Dit heeft het college op 23 november 2004 besloten. De gemeenteraad moet hierover in januari 2005 nog definitief beslissen.


-- einde bericht --

Footer