Gemeente Gouda


wethouder sluit mammoet (24/11/2004)

Wethouder Ton van Huut heeft dinsdag 23 november het besluit genomen om met onmiddellijke ingang sporthal de Mammoet te sluiten. In voorbereiding op de sloop in februari volgend jaar heeft gebruikelijk onderzoek plaatsgevonden naar de aanwezigheid van asbest. Gebleken is, dat er bij de bouw in 1980 asbest is gebruikt. De gemeente is nu verplicht om nader onderzoek te doen naar de aard van de asbest. Ook nemen we luchtmonsters om vast te stellen of er asbestdeeltjes in de lucht zweven.

In juni 2003 heeft de gemeente Gouda besloten tot sloop van de Mammoet over te gaan. In het kader van de sloop dient er vastgesteld te worden of er asbest is gebruikt en wat de aard van dit asbest is. In 1988 heeft de Rijksoverheid in het zogenaamde Asbestbesluit wettelijke regels vastgelegd om blootstelling aan asbest op het werk te voorkomen. Daaruit voortvloeiend is iedereen die een gebouw wil slopen verplicht om een zogenaamde asbestverklaring te verkrijgen.

De Mammoet is gebouwd in 1980. In die periode was het gebruik van asbest nog heel gewoon. Er is asbest aangetroffen tussen het plafond en het geraamte van het dak. Of er op nog meer plekken asbest is toegepast, wordt nu snel in kaart gebracht. Ook het nader onderzoek naar de aard van de asbest en het nemen van luchtmonsters vindt aanstaande vrijdag plaats. De uitkomsten zijn naar verwachting maandag 29 november bekend.

De wethouder heeft besloten dat de Mammoet gesloten blijft totdat het onderzoek is afgerond. De scholen en verenigingen die gebruik maken van de sporthal zijn hierover geïnformeerd. De gemeente is met de huurders in gesprek over mogelijke alternatieven.

De wethouder benadrukt dat de sluiting van de Mammoet een preventieve maatregel is. Verenigingen en scholen die gebruik maken van deze sportaccommodatie ontvangen vandaag een brief met meer informatie over de aanleiding en gevolgen van de huidige sluiting.

Inwoners die vragen hebben over asbest en de eventuele risicos voor de volksgezondheid kunnen bellen met de GGD, telefoon (0182) 54 56 46. Achtergrondinformatie over asbest is te vinden op de sites van het Ministerie van VROM (www.vrom.nl) en GGD Nederland (www.ggd.nl).


-- einde bericht --
Footer