Universiteit Maastricht

24 november 2004
KNAW selecteert drie UM-wetenschappers voor De Jonge Akademie Stimulans voor jonge wetenschapsbeoefenaren aan het begin van hun loopbaan

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gaat De Jonge Akademie (DJA) oprichten. De Jonge Akademie zal bestaan uit jonge wetenschapsbeoefenaren die aan het begin van hun loopbaan staan, en zich nog onvoldoende hebben kunnen onderscheiden om voor het lidmaatschap van de KNAW in aanmerking te komen. Na een openbare selectieprocedure heeft de KNAW veertig jonge onderzoekers gekozen. Het zijn 17 vrouwen en 23 mannen verspreid over alle disciplines en afkomstig van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. Drie van hen zijn werkzaam bij de Universiteit Maastricht (UM): dr. ir. M.B.A. (Marjolein) van Asselt van de Faculteit der Cultuurwetenschappen (Maatschappijwetenschap en Techniek), Dr. Y.M. (Yigal) Pinto van de Faculteit der Geneeskunde (Cardiologie) en prof. dr. N.O. (Niels) Schiller (Faculteit der Psychologie, Neurocognitie).

Het programma De Jonge Akademie heeft tot doel jonge onderzoekers actief in aanraking te brengen met vakgebieden buiten het eigen specialisme. De jonge onderzoekers zullen worden aangemoedigd visies te ontwikkelen op de toekomst van het eigen vakgebied en aangrenzende vakgebieden, en op het te voeren wetenschapsbeleid. Aan elk lid van De Jonge Akademie wordt jaarlijks een reisbeurs verstrekt voor het bijwonen van een of meer wetenschappelijke conferenties of voor een gastonderzoekerschap in het buitenland. De Jonge Akademie zal jaarlijks een tweedaagse interdisciplinaire conferentie beleggen.

De Jonge Akademie beslist en handelt zelfstandig. De leden kiezen uit hun midden een bestuur. Het bestuur is verantwoordelijk voor de organisatie van activiteiten, waarbij uitdrukkelijk ook niet-leden worden betrokken. Het lidmaatschap geldt voor een periode van vijf jaar. Elk jaar wordt een groep van tien nieuwe leden geselecteerd, die de vertrekkende groep van tien vervangt. In februari 2005 zullen de veertig leden van De Jonge Akademie door de minister van OCW, Maria van der Hoeven, worden geïnstalleerd. Op dezelfde dag zullen de leden van De Jonge Akademie voor de eerste maal bijeenkomen om hun bestuur te kiezen.

Noot voor de pers:
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl