Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

Van Geel veroordeelt vernieling genetisch gemanipuleerde appelbomen

Staatssecretaris Van Geel veroordeelt de vernieling van bijna 400 genetisch gemanipuleerde appelbomen in Wageningen. Maandag 22 november is voor de tweede keer dit jaar ontdekt dat de bomen op het proefveld zijn vernield. Het ministerie van VROM onderzoekt of de openbare informatie over de locatie van dergelijke proefvelden kan worden beperkt.

Nederland telt 4 proefvelden waar in de buitenlucht wordt geëxperimenteerd met genetisch gemanipuleerde gewassen. Onderzoekers werken daar bijvoorbeeld aan meer milieuvriendelijke kweek- en teeltmethoden. Dit kan alleen na een zorgvuldige risicobeoordeling door het ministerie van VROM, waarbij wordt getoetst of de proeven geen onaanvaardbare risico.s opleveren voor mens en milieu. Op het proefveld in Wageningen staan 420 genetisch gemodificeerde appelbomen. Op 29 maart van dit jaar werd een flink aantal bomen op dit proefveld vernield, maar de bomen herstelden zich grotendeels. Maandag werd ontdekt dat de bomen opnieuw zijn vernield, maar dat de schade nu voor 90 procent van de bomen fataal zal zijn.

Staatssecretaris Van Geel (milieu) veroordeelt de vernielingen: .Dit is onacceptabel. Wie het niet eens is met dergelijke onderzoeken, kan in Nederland op vele legale manieren protesteren en bezwaar aantekenen tegen het verlenen van de vergunningen. Het geeft geen pas om het recht in eigen hand te nemen..

Tot nu toe is informatie over de locaties van de proefvelden vaak tot op de vierkante meter openbaar en voor iedereen op te vragen. Naar aanleiding van een reeks vernielingen onderzoekt het ministerie van VROM of de openbaarheid van deze informatie kan worden beperkt. Inmiddels is een aantal gesprekken gevoerd met belanghebbenden, zoals bedrijven, milieuorganisaties en boerenorganisaties. Hieruit blijkt dat het niet noodzakelijk is om de proefveldlocaties tot op de vierkante meter nauwkeurig bekend te maken. Staatssecretaris Van Geel zal binnenkort met een voorstel komen voor de herdefiniëring van de openbaarheid van proefveldlocaties.

De vernielingen betekenen niet alleen kapitaalvernietiging voor universiteiten en biotechbedrijven, maar belemmeren ook fundamenteel onderzoek naar biotechnologie. Het ministerie van VROM is voorstander van dit onderzoek omdat innovaties in de biotechnologie kansen kunnen bieden voor duurzame ontwikkeling.

Meer informatie,
Persvoorlichting VROM
Wim van der Weegen, 070-3393986 / 06-27020682

24 nov 04 16:33