Gemeente Breda

Koffiehuis Atlas moet sluiten

De burgemeester van Breda heeft de exploitanten van koffiehuis Atlas aan de Mastbosstraat 23-25 te Breda gelast het koffiehuis vóór woensdag 24 november om 10.00 uur voor 12 maanden te sluiten. Als het koffiehuis dan niet voor het publiek gesloten is, zal de gemeente het pand sluiten. De burgemeester heeft dit besluit genomen, omdat bij de exploitatie van het koffiehuis de Opiumwet is overtreden.

Er is een aantal redenen waarom de burgemeester tot sluiting overgaat. Diverse bezoekers van Atlas hebben tegenover de politie verklaard recent drugs te hebben gekocht in het koffiehuis. Dit betrof in alle gevallen personen afkomstig uit België en Frankrijk. Tevens heeft de politie diverse meldingen ontvangen van buurtbewoners, die overlast ondervinden van het koffiehuis, zoals geluids-, parkeer- en verkeersoverlast en stankoverlast vanwege wietlucht.

Koffiehuis Atlas valt niet onder het gedoogbeleid voor koffieshops. Het is een zogenoemde droge horeca-inrichting. Dat betekent, dat er geen alcohol mag worden geschonken en er niet in (soft)drugs mag worden gehandeld. Op basis van de constatering dat koffiehuis Atlas' dit toch doet, heeft de burgemeester besloten dat de inrichting moet worden gesloten

In het najaar van 2002 heeft de burgemeester koffieshop Atlas al eens gesloten voor een periode van zes maanden wegens overtreding van artikel 3 van de Opiumwet. Daarna mocht Atlas alleen nog open als een reguliere droge horeca-inrichting. Nu uit de diverse verklaringen blijkt dat koffiehuis Atlas artikel 3 van de Opiumwet weer heeft overtreden, gaat het koffiehuis voor één jaar dicht.

Breda, 24 november 2004