Ingezonden persbericht


Persbericht

24 november 2004

Freesmij wint Europese prijs voor vermindering uitstoot kwartsstof

Als één van de vijf winnaars heeft de Nederlandse Freesmaatschappij (NFM) een Europese prijs gewonnen voor de innovatieve en praktische wijze waarop het frezen van asfalt schoner en veiliger is gemaakt. De 'Good practice Award' is maandag 22 november in Bilbao uitgereikt op de slotmanifestatie van de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Alle lidstaten van de Europese Unie konden één bedrijf nomineren. De NFM won tijdens de Nederlandse themaweek in oktober al de Nederlandse 'Goede Praktijken Prijs'. De verbetering aan het materieel van de NFM is financieel ondersteund door het Arboconvenant Bouw.

De Europese prijs bestaat uit een oorkonde en een kunstwerk, aan de directie van NFM in Bilbao overhandigd. Voor de winnaars betekenen de Awards een Europese erkenning van hun inspanningen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

NFM ontving de Nederlandse Goede Praktijken prijs uit handen van staatssecretaris H.A.L. van Hoof van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Nederlandse prijzengeld à ¬ 10.000 wordt besteed aan de verdere verbetering van het systeem.

Kwartsstof afgezogen

Bij het frezen van asfaltverhardingen komt stof vrij met schadelijke kwartsdeeltjes. Kwartsstof kan tot ongeneeslijke longaandoeningen leiden. Na 10 jaar onderzoek en productontwikkeling heeft de NFM haar machines zodanig aangepast dat het stof schoon en veilig kan worden afgevoerd. Zowel nationaal als internationaal is de onderneming daarmee een echte pionier gebleken.

NFM heeft de Nederlandse en een Europese prijs gewonnen vanwege aanpassingen aan zijn freesmachines. Stof en kwartsstof worden uit de ademzone van de machinisten gereduceerd door de walskast af te sluiten en de lucht met (kwarts)stofdeeltjes via een slang af te voeren naar een transportband. Voor alle machines geldt nu dat blootstelling onder de grenswaarde van respirabel kwartsstof blijft. Daarmee wordt tevens aan de doelstellingen van het Arboconvenant Bouw voldaan.

Veilig en gezond bouwen centraal

Veiligheid bouwen was dit jaar het thema van de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk die van 18 t/m 22 oktober is gehouden. Deze week wordt jaarlijks georganiseerd door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk. De Europese prijzen zijn inmiddels voor de vierde keer uitgereikt.

WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee AVBB, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Doelstellingen van WERKGOED zijn minder bukken en tillen, minder blootstelling aan kwartsstof en oplosmiddelen en een betere organisatie van bouwprojecten.

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie over WERKGOED kunt u kijken op www.werkgoed.nl of contact opnemen met communicatieadviesbureau DeJong&Verder, tel. (0344) 65 25 20, info@dejongev.nl.

Met dit bericht is 1 foto van asfaltfrezen door de NFM meegestuurd.