Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam Anders/De Groenen kiest voor minder markt en meer duurzaamheid

Jupijn Haffmans roept College op te investeren in de stad

Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, roept het College van B&W in zijn algemene beschouwingen op te investeren in Amsterdam: in fietsen en bomen, in onderwijs en sociale woningbouw, buurttheaters en kleinschalige voorzieningen. Haffmans verwijt het college voor het korte termijn resultaat te gaan: Met deze begroting raken we juist verder verwijderd van onze ideale stad.

Jupijn Haffmans noemt de grootschalige sloop van sociale woningen, terwijl er veel minder terugkomen, economische segregatie. Er wordt wel duur gebouwd in stadsdelen met veel sociale woningbouw, maar niet andersom. De plannen van minister Dekker daar bovenop zullen woningen binnen de ring voor grote groepen Amsterdammers onbetaalbaar maken. Amsterdam Anders/ De Groenen ziet het systeem van inkomenshuren als oplossing om gemengde buurten gemengd te houden en wil dat de gemeenteraad zich uitspreekt tegen de kabinetsplannen.

Het College, dat Haffmans als een rechts verbond kwalificeert, kiest weer voor de rijken met het jubileumfeestje voor de koningin, één van de rijkste Nederlanders. Laten we dat geld geven aan al die culturele instellingen die de nek om worden gedraaid , zegt Jupijn Haffmans, die ook wethouder Belliot een veeg uit de pan geeft die Carré een flinke lening gaf zonder toestemming van de raad.

De auto blijft favoriet bij het College: ze constateert zelf dat de stad dichtslibt en dat het met de luchtkwaliteit slecht gesteld is. Dat ze dan kiezen voor nog meer asfalt, gaat er bij Haffmans niet in. Amsterdam voldoet nu al niet aan de Europese normen daarvoor. Amsterdam Anders/ De Groenen kiest voor de fiets, voor het recht je fiets overal gratis te stallen. En voor het openbaar vervoer met een voorstel 65-plussers in de daluren gratis te laten reizen. Als er dan toch auto s de stad in moeten, dan schone en stille auto s . Laten we beginnen met het wagenpark van de gemeente , stelt Jupijn Haffmans voor.

De privacy van de mensen met de laagste inkomens, bijstandsgerechtigden, wordt steeds verder ingeperkt. Haffmans: Tandenborstels worden geteld en onderbroeken gepast. Privacy en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en integriteit lijken voor dit College iets van lang geleden. Het woord privacy komt in de hele begroting nul keer voor, het woord veiligheid daarentegen 258 keer. Onder het mom van veiligheid worden onschuldige mensen steeds vaker behandeld als verdachten. Ondanks de dreiging van moslimterrorisme wil Amsterdam Anders/ De Groenen geen klikmaatschappij. De moord op Van Gogh en de reacties daarop hebben ons wel een spiegel voorgehouden, zegt Haffmans. Elkaar ontmoeten is op dit moment echt het belangrijkst. Waarom hebben mensen met een Marokkaanse achtergrond dan zo veel minder kans op een stage of een baan en waarom worden ze nog steeds geweigerd in het uitgaansleven? , vraagt hij zich af.


---