Gemeente Helmond


---

Nieuwe afspraken over deurbeleid Helmondse Horeca

Betrokken partijen sluiten overeenkomst om onder meer discriminatie tegen te gaan

In de Helmondse Horeca is geen plaats voor wapens, drugs, geweld, overmatig drankgebruik of discriminatie. Gemeente, horeca, politie en justitie hebben harde afspraken gemaakt om deze problemen tegen te gaan. Cafés die zich niet aan de regels houden riskeren een boete of zelfs het intrekken van de vergunning.

Convenant
Dit is vastgelegd in het convenant Toelatingsbeleid Horeca dat op 23 november getekend is door gemeente, politie, Horecabelangenvereniging Kanaalzone, Koninklijke Horeca Nederland en het Openbaar Ministerie. Het is een vernieuwing van de overeenkomst van 1999 met een aantal toevoegingen. Zo is het convenant getekend door Koninklijke Horeca Nederland zodat het geldt voor alle hotels, cafés en restaurants die in Helmond bij deze branchevereniging zijn aangesloten. Het vorige was met name gericht op het Havenplein en de Steenweg. Daarnaast zijn er strafbepalingen opgenomen als de regels van het convenant overtreden worden. Hiermee is de vrijblijvendheid van de vorige overeenkomst verdwenen.

Weigeren van de toegang
In het convenant, dat mede op initiatief van de horeca is opgesteld, staat duidelijk wanneer iemand wél en wanneer iemand níet de toegang tot een horeca-zaak geweigerd mag worden. Zo is het toegestaan om mensen de toegang te ontzeggen bij aanstootgevend gedrag, overmatig drankgebruik, druggebruik, agressief gedrag of als die persoon al eerder die dag uit het etablissement verwijderd is. Een portier moet daarbij altijd de reden van de weigering duidelijk maken. Het is daarentegen niet toegestaan om iemand te weigeren op basis van uiterlijk. Wie niet binnen mag, heeft het recht om een klacht in te dienen. Hiervoor zijn formulieren bij de politie verkrijgbaar. Ondernemers die zich schuldig maken aan discriminatie aan de deur worden strafrechtelijk vervolgd. Maar dit geldt ook voor mensen die een valse aangifte doen. Ook zij krijgen een proces-verbaal.

Veiligheidsbeleid
Dit nieuwe toelatingsbeleid past in het Integrale Veiligheidsbeleid dat de gemeente voert om de veiligheid en leefbaarheid in heel Helmond te verbeteren. Daarnaast vindt de gemeente het zeer belangrijk dat iedereen zich houdt aan artikel 1 van de grondwet. Dat wil zeggen dat niemand gediscrimineerd mag worden op basis van geloof, geslacht, uiterlijk, ras of seksuele geaardheid.

---

| |