Zorgverzekeraars Nederland


Zeist/ Utrecht, 24 november 2004

ZN en NPCF: Actie Twentse huisartsen voorbarig en onaanvaardbaar

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zijn verbolgen over de zogeheten doorverwijsactie van de Twentse huisartsen. Deze actie waarbij huisartsen alle werkzaamheden afhouden die niet strikt noodzakelijk zijn, achten NPCF en ZN voorbarig en onaanvaardbaar. Dit zeggen Chiel Bos, directeur Zorg van ZN en Iris van Bennekom, directeur van de NPCF, in een reactie op een vanmiddag verschenen ANP-bericht.

De huisartsen zeggen kwaad te zijn over een vermeende richtlijn van ZN om de groepspraktijk te vergroten van 2300 naar 3000 patiënten. 'Het betreft hier een onjuiste voorstelling van zaken', aldus Chiel Bos. 'Het gaat om een voorstel van ZN aan het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) over het herschikken van middelen in de eerstelijnszorg. Dit voorstel was nodig, omdat de politiek ervoor koos de huisarts niet onder de no-claim te brengen.'

Om het ontstane financiële gat te dichten heeft ZN een voorstel gedaan. Dit houdt in dat huisartsen hetzelfde loon behouden, maar wel een verhoging van de onkostenvergoeding krijgen om de extra ondersteuning in de praktijk te betalen. Hierdoor kan de praktijk uitgebreid worden naar 3000 patiënten. De taken in de praktijk kunnen dan verdeeld worden, waardoor een ontlasting ontstaat van de werkdruk van de huisarts.

Chiel Bos: 'Uitwisseling van gedachten hierover werd door de LHV afgewezen. Vandaar het besluit van ZN om het CTG een voorstel over de herschikking van middelen te sturen. ZN ziet dit uitdrukkelijk als een openingszet. De gestarte acties van de Twentse huisartsen zijn daarmee dan ook voorbarig.'

Bovendien vinden de NPCF en ZN dat patiënten onnodig de dupe worden van deze zogeheten doorverwijsactie. 'De acties gaan over de rug van de patiënt heen en zijn in strijd is met de wet- en regelgeving', aldus Iris van Bennekom. 'Van een arts mag te allen tijde een professionele behandeling worden verwacht. Willen de huisartsen deze actie doorzetten, dan overwegen wij juridische stappen.' Daarnaast wijst de NPCF erop dat per 1 januari aanstaande de no-claim ingevoerd wordt. Dat betekent dat patiënten die worden doorverwezen binnen de kortste keren hun no-claim kwijt zijn. Op deze manier wordt het niet doorgaan van de no-claim voor de huisartsenzorg afgewenteld op de patiënt.