Gemeente 's-Hertogenbosch

24-11-2004

Presentatie toekomstplannen voor Deuteren

Het college heeft besloten de commissie Maatschappelijke Ontwikkelingen te informeren over de voorlopige plannen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Deuteren. Deze plannen zijn een verdere uitwerking van de wijkontwikkelingsstrategie en zijn opgesteld in gezamenlijke opdracht van woningcorporatie BrabantWonen en de gemeente. Eén van de uitgangspunten is dat de verouderde duplexwoningen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Door de gebieden rondom deze duplexwoningen ook te betrekken bij de planvorming ontstaan kansen om de samenhang in Deuteren te verbeteren en er een aantrekkelijke woonbuurt van te maken.

Wat gaat er veranderen?
Het totale plangebied waarvoor plannen zijn gemaakt, omvat de duplexwoningen, een aantal grondgebonden huurwoningen, vier particuliere woningen, café en cafetaria met bovenwoningen, twee voormalige schoolgebouwen, een buurthuis, een volkstuinencomplex en een dierenparkje. In dit gebied wordt een aantal kansen voorzien die zijn vertaald in de voorlopige plannen:

- Deuteren krijgt zowel in sociaal als ruimtelijk opzicht meer aansluiting bij de rest van de stad;

- de verbinding met de omgeving en de routes van Deuteren worden verbeterd;

- meer verscheidenheid van de woningvoorraad met ook woningen voor ouderen.
In de nieuwe plannen wordt Deuteren meer met de stad verbonden door de buurt op een centrale plek letterlijk open te breken en hier een nieuwe hoofdentree te realiseren. Deze centraal gelegen weg, die aansluit op de Oude Vlijmenseweg, wordt de ruimtelijke drager van de buurt. Met het verplaatsen van de volkstuinen wordt het bovendien mogelijk om meer woningen toe te voegen in de verschillende prijsklassen.

Eerst bouwen, dan pas slopen
Om een kwaliteitsslag te maken in de woningvoorraad wordt in de GSB-aandachtsgebieden nadrukkelijk aangestuurd op herstructurering en differentiatie. Zo ook voor Deuteren. De plannen geven inzicht in de aantallen woningen die binnen het plangebied gerealiseerd kunnen worden. Het is de bedoeling om in totaal 111 huurwoningen en 6 particuliere woningen te slopen en 175 nieuwe woningen terug te bouwen onder meer voor ouderen.
De nieuwbouw levert een verdeling van 45% sociale huur, 26% middeldure koop en 29% dure koop op. Eerst vindt de bouw van woningen plaats, voordat de sloop in gang wordt gezet. De verwachting is dat er niet voor 2009 gesloopt gaat worden. Tot die tijd kunnen bewoners desgewenst blijven wonen. De eerste woningen worden gebouwd in 2008 op locatie van de volkstuinen en het dierenparkje.