TEMPO-TEAM
http://www.tempo-team.nl

Tempo-Team en Précon introduceren:Introductiecursus E-learning voedselvei

Om de foodbranche te voorzien van goedopgeleide medewerkers heeft Tempo-Team in samenwerking met opleidingsinstituut Précon een e-learning module introductie voedselveiligheid voor flexwerkers ontwikkeld. Tempo team heeft hiermee een primeur in de uitzendbranche waarop Tempo-Team klanten - Mora en Frico Cheese - inmiddels positief hebben gereageerd.
De module is gericht op bewustwording en kennis van voedselveiligheid waarbij zaken als persoonlijke hygiëne, besmettingsgevaren en HACCP worden behandeld. De introductiecursus duurt maximaal anderhalf uur en is bestemd voor flexwerkers die langer dan een week aan de slag gaan bij een levensmiddelenproducent.
De cursus wordt afgesloten met een eindtoets. Bij voldoende resultaat ontvangen flexwerkers het Précon&Tempo-Team certificaat dat drie jaar geldig is. Geslaagde flexwerkers zijn zich bewust van het belang van voedselveiligheid en weten hoe zij vanuit hun werkzaamheden hieraan kunnen bijdragen. Tevens zijn zij bekend met de meest gangbare bedrijfsregels die voor veel foodbedrijven gelden hetgeen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Bewustwording
Bijzonder aan deze electronische interactieve cursus is dat flexwerkers de cursus op elk gewenst moment in hun eigen tempo vanachter een pc op een vestiging van Tempo-Team kunnen doorlopen. Flexwerkers, en dus ook levensmiddelenbedrijven, hoeven niet te wachten tot er een groep is waarvoor een klassikale basiscursus voedingsmiddelenhygiëne wordt georganiseerd. Voor het bedrijfsleven een belangrijke verbetering, omdat zij een flexwerker in huis krijgen die bewust is van voedselveiligheidsrisico's en de flexwerker alleen nog maar instructie over de bedrijfsspecifieke huisregels nodig heeft hetgeen inwerktijd bespaart.

Constante aanscherping
Volgens Marieke Segerink, consultant bij Précon, is het elektronisch en interactief (bij)scholen van flexwerkers een logische stap voor foodbedrijven die sinds 1993 verplicht zijn volgens een voedselveiligheidssysteem te werken (HACCP). 'Précon ervaart zowel vanuit de industrie als vanuit toezichthoudende instanties dat flexwerkers een risico vormen voor de voedselveiligheid van het levensmiddel, doordat zij zich niet bewust zijn van besmettingsrisico's bij het verrichten van hun werkzaamheden. Het levensmiddelenbedrijf is wel verantwoordelijk voor het vermarkten van voedselveilige producten en dus viel te verwachten dat één van de spelers in de uitzendbranche deze noodzaak zou signaleren, Tempo Team heeft dit opgepakt. 'E-learning is dé tool voor deze doelgroep die op ieder gewenst moment op verschillende locaties in Nederland voedselveilig bewust te werk gesteld moeten worden. Petra Mouthaan, projectmanager Food en Logistiek bij Tempo-Team, zegt hierover: 'Vanuit de internationale retailers worden leveranciers met de regelmaat van de klok geaudit. Die constante aanscherping kost de branche enorme investeringen, bijvoorbeeld in het opleiden en bijscholen van mensen. Met ingang van 1 januari 2005 treedt de General Food Law in werking. Dat betekent voor de Nederlandse voedselketen dat zij in geval van een recall binnen vier uur moeten tracken en tracen waar een product vandaan komt en in welke lichting er iets verkeerd is gegaan. 'Tempo-Team en Précon willen met de introductie van de e-learning module voedselveiligheid voor flexwerkers actief een bijdragen leveren aan het verminderen van de
voedselveiligheidsrisico's op de werkvloer.