Gemeente Helmond


---

Gemeente krijgt subsidie VROM voor verbetering Heistraat

Vandaag heeft minister Dekker van VROM bekendgemaakt dat de gemeente Helmond een subsidie krijgt van 3,8 miljoen voor het project: Heistraat, hart en ziel voor Binnenstad-Oost, De gemeente is erg verheugd over deze subsidie, want die draagt ertoe bij dat Helmond de ambities voor verbetering van de Binnenstad en in het bijzonder de Heistraat en omgeving sneller en beter waar kan maken.

Naast Helmond krijgen nog 8 andere gemeenten een subsidie. In totaal gaat het om een bedrag van 33,3 miljoen euro. Minister Dekker van VROM stimuleert hiermee projecten in de stedelijke vernieuwing in het kader van het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Daarmee wordt een belangrijke impuls gegeven aan de 56-wijkenaanpak van de minister om de leefbaarheid in die wijken te verbeteren.

Aanpak Heistraat

De gemeente Helmond trekt landelijke belangstelling met de wijken Brandevoort en Dierdonk. Maar ook de aanpak van Binnenstad-Oost, een typische vooroorlogse wijk, krijgt steeds meer aandacht van andere overheden en instanties. Centraal in de Binnenstad ligt de Heistraat waar al geruime tijd een proces van achteruitgang gaande is. De gemeente wil, samen met de corporaties, marktpartijen bewoners en ondernemers, een kentering realiseren en de Heistraat weer tot hart en ziel van de Binnenstad-Oost maken. Daarom is een herstructureringsplan ontwikkeld, waarin met durf en daadkracht met het verleden wordt afgerekend.

Integrale aanpak

Zo wordt de stedenbouwkundige structuur van de straat ingrijpend gewijzigd (van "lint" naar "pleinen") en wordt de Heistraat het hart en de ziel van de Binnenstad, doordat alle belangrijke functies (winkelen, werken en sociaal-maatschappelijke activiteiten) zich in deze straat concentreren.

Bijzonder is dat deze aanpak wordt ondersteund door een uitgebreide imagocampagne, waardoor al ten tijde van de herstructurering het beeld van de straat en zijn bewoners zal veranderen. Verder worden bij dit plan ook de realisering van een Jongerenservicepunt en de vestiging van Vrijetijdscentrum Het Baken in de voormalige Uilenburchtschool betrokken.

Uniek is daarnaast de realisatie van een bedrijvencentrum in de Heistraat waarin ruimte is voor startende ondernemers. Ook de sociale activering van met name langdurig werklozen krijgt in dit centrum een plaats via het landelijk bekende project Helmond Actief. Een ander belangrijk pluspunt is het brede draagvlak voor de voorgenomen ontwikkelingen bij zowel wijkbewoners als ondernemers. Iedereen staat in de startblokken om er iets moois van te maken. Zoals voor de hele Binnenstad-Oost geldt, is ook hier de integrale aanpak essentieel voor succes.

Motivatie

In het persbericht waarin de subsidieverdeling bekendgemaakt wordt schrijft het Ministerie van VROM:

´Het IPSV is er expliciet op gericht om de problematiek in de 56 prioriteitswijken op een innovatieve en versnellende manier aan te pakken. In totaal zijn 48 projectvoorstellen ingediend door de G30-gemeenten (gemeenten die vallen onder het Grotestedenbeleid). Daarnaast zijn 107 ideeën en plannen (projectvoorbereiding, onderzoek) ingediend door gemeenten, corporaties, bewonersorganisaties en andere niet-winstbeogende instellingen.

De uiteindelijk geselecteerde projecten dragen op een zichtbare en slimme wijze bij aan de verbetering van de 56 aandachtswijken. De voorstellen zijn beoordeeld door deskundigen op het gebied van stedelijke vernieuwing van binnen en buiten het ministerie van VROM. In de afweging is de betrokkenheid van de burger een belangrijk criterium geweest."

Erkenning

De gemeente ziet deze subsidie dan ook als een erkenning voor de vele inspanningen die zijn en worden verricht door alle betrokkenen in dit ingewikkelde vernieuwingsproces. Naast de gemeente zijn dat bewoners, ondernemers, maatschappelijke- en onderwijsinstanties, woningcorporaties en marktpartijen.

---

| |