Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 november 2004


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


over de moord op twee Assyriërs


1. Bent u op de hoogte van de moord op twee Assyriërs op 16 oktober in al-Hasaka en de arrestatie van minstens 40 Assyriërs, waarvan er zeker 20 op dit moment nog vastzitten in een militaire gevangenis, bij een demonstratie naar aanleiding van de moord ?


2. Bent u bereid om, mede als EU voorzitter, bij de Syrische regering te vragen naar de omstandigheden waaronder deze mensen gevangen worden gehouden, waaronder ook vier minderjarigen, en te wijzen op de noodzakelijke naleving van alle relevante internationale mensenrechtenverdragen waaraan ook de Syrische regering gehouden is?


3. Bent u bereid om uw Syrische ambtsgenoot te vragen naar de aanklacht tegen de vastgehouden demonstranten welke totnogtoe niet bekend is en indien deze niet snel bekend wordt voor vrijlating te pleiten?


4. Bent u bereid op korte termijn contact te zoeken met de Syrische regering gezien de omstandigheden, waaronder ernstige martelingen, waarin deze mensen vastgehouden worden?


5. Hoe verhoudt zich deze ernstige mensenrechtensituatie tot de stand van zaken met het Associatieverdrag met Syrië? Bent u daarnaast ook bereid alle mogelijkheden die het Barcelona-proces biedt om deze situatie aan de orde te stellen te gebruiken en de Kamer over de uitkomsten te informeren?


Zie onder meer de link http://www.bethsuryoyo.com/HomelandNews/20DetainedAssyrians/20DetainedAssyrians.html