GroenLinks

Groenen: Roemenië niet klaar voor toetreding tot EU

24 november 2004

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, buitenlandwoordvoerder van de groenen in het Europees Parlement, is van mening dat Roemenië niet klaar is voor toetreding tot de EU. De groenen proberen de overige fracties vóór de voltallige parlementaire stemming op 13 december te overtuigen van hun standpunt.

Volgens Lagendijk zou de gebrekkige vooruitgang op het gebied van de mensenrechten en de rechtstaat voor de Europese regeringsleiders aanleiding moeten zijn om tijdens de EU-top van 17 december niet met toetreding in te stemmen. De fractie van Europees Verenigd Links (o.a de SP) steunt dit standpunt, de overige fracties zijn voorlopig positiever gestemd.

"Zij gaan ervan uit dat Roemenië voor de uiteindelijke toetreding in 2007 de noodzakelijke hervormingen door zal voeren. Wij zijn van mening dat door nu al in te stemmen met toetreding de druk voor Roemenië wegvalt om actie te ondernemen", aldus Lagendijk.

Mishandelingen

Hij heeft amendementen ingediend waarin de groenen verdere inspanningen eisen op het gebied van persvrijheid en onafhankelijke werking van de rechterlijke macht. Daarnaast vragen ze maatregelen tegen corruptie en mishandelingen in politiebureaus en psychiatrische instellingen. De groenen verzoeken de Europese Commissie in april 2005 met een aanvullend verslag te komen over de vooruitgang in Roemenië.

Het Europees Parlement stelt momenteel een rapport over Roemenië op met daarin een advies aan de regeringsleiders. Volgende week wordt hierover in de buitenlandcommissie gestemd en op 13 december door het voltallige parlement. Als de regeringsleiders op 17 december instemmen met toetreding sluiten zij hierover in de komende maanden een principe-akkoord met Roemenië.

Rapport

Het Europees Parlement zou zich vervolgens in april als eerste met een simpel ´ja´ of ´nee´ voor of tegen Roemeense toetreding uit mogen spreken. Als het aan GroenLinks en de Groenen ligt, voert Roemenië dus eerst stevige hervormingen door en wordt er pas na een nieuw en positief rapport van de Commissie een principe-akkoord gesloten. In dat geval zal het parlement zich op zijn vroegst in september uitspreken over Roemeense toetreding.

«