Lijst Pim Fortuyn


Bijdrage aan Europa moet omlaag

Den Haag, 24/11/2004 - De LPF geeft de euro liever uit aan de Nederlandse burger dan aan de Europese bureaucratie. Hiermee geeft LPF-woordvoerder Van As aan dat het hoog tijd wordt dat de Nederlandse belangen veel beter worden behartigd. Tijdens het Kameroverleg (Ecofin) vandaag pleitte Van As voor verlaging van de nettobijdrage, desnoods met gebruik van het vetowapen.

Europa wil meer geld maar kan haar uitgaven niet eens verantwoorden. Voor de tiende keer op rij heeft de Europese Rekenkamer de uitgavenverantwoording van de EU afgekeurd.

Van As: De Lijst Pim Fortuyn wil dat de Nederlandse overheid niet met zijn rug naar de Nederlandse samenleving staat, maar meer opkomt voor onze burgers en zich minder gelegen laat liggen aan Europa. Dat er minder geld naar Europa verdwijnt en we in plaats daarvan met dat geld de zwakkeren in de Nederlandse samenleving kunnen beschermen. Ook staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) sprak van een idiote nettobetalingpositie, immers Nederland betaalt drie keer meer dan een rijk land als Denemarken.

De LPF-fractie wil dat de nettobetalingpositie eerst omlaag moet en gekoppeld wordt aan een maximum van 0,3% van het Bruto Nationaal Produkt (0,3% = 1,5 miljard netto). We verwachten een forse verlaging van de nettobetalingpositie en een Nederlandse regering die vecht voor onze Nederlandse belastinggelden en zijn rug recht houdt.

Nederland betaalde in 2003 netto 3,5 miljard aan de EU, oftewel 0,65% van het Bruto Nationaal Product. Sinds 1991 heeft Nederland netto aan de EU al 27 miljard euro meer betaald dan de vereiste afdracht.