Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

kamervragen over een grootscheepse politie-inval te Utrecht

Antwoorden op kamervragen over een grootscheepse politie-inval te Utrecht

24 november 2004

Vragen van de leden Externe link Azough en Externe link Vos (beiden GroenLinks) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over een grootscheepse politie-inval te Utrecht.
---


1. Vraag Kent u de berichten 1) over een grootscheepse politie-inval bij een Marokkaans gezin in Utrecht?


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Bent u ervan overtuigd bent dat de politie-inzet voldeed aan de eisen van proportionaliteit? Waren de vermoedens dat ter plaatse explosieve stoffen aanwezig waren voldoende concreet om een arrestatieteam, motoragenten en een peloton van de mobiele eenheid in te zetten?


2. Antwoord Ja.Gelet op de aard en het soort van de informatie voldeed de politie-inzet aan de eisen van proportionaliteit. Het vermoeden dat er mogelijk explosieven aanwezig waren in het huis in de Bucheliusstraat te Utrecht rechtvaardigde de inzet van de bijzondere bijstand eenheid. Teneinde enerzijds de veiligheid van de buurtbewoners alsmede de aanwezige politieagenten te waarborgen en anderzijds de toegesnelde toeschouwers op afstand te houden, heeft de mobiele eenheid op enig moment de straat afgezet.


3. Vraag Op welke wijze zijn buurtbewoners over deze politie-inval ingelicht?

3. Antwoord
Er heeft - voorafgaande aan het optreden - geen waarschuwing plaatsgevonden.Een dergelijke aankondiging zou onverenigbaar zijn geweest met het doel van het optreden.


4. Vraag Bestaan er regels voor het treffen van provisorische maatregelen zoals het repareren van deuren en ruiten etc. na afloop van een dergelijk politie-optredens? Zo ja, is deze in dit geval gevolgd?

4. Antwoord
Ja.Indien de politie een schade veroorzaakt b.v. door een ruit of een deur(slot) te verbreken om een snelle, niet-opgemerkte binnentreding mogelijk te maken, dient na afloop van de actie de schade te worden hersteld.In het onderhavige geval is de doorzoeking om ongeveer 01.00 uur 's nachts op maandag 27 september 2004 door de rechter-commissaris gesloten, waarna het pand door het politie- en justitiepersoneel is verlaten.Daarbij is gecontroleerd of de balkondeur afgesloten was - hetgeen het geval was - en werd de voordeur afgesloten met een sleutel.Het eerder op de avond vernielde glas dat in de voordeur zat, is in de loop van de avond van 26 september 2004 vervangen.


1) de Volkskrant, 28 september jl.,`Het leek wel oorlog in Utrechtse straat'