Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

24/11/04 Koningin opent Museum Belvédère en Museumpark Landgoed Oranjewoud

Hare Majesteit de Koningin verricht op woensdag 24 november 2004 de opening van Museum Belvédère en het Museumpark Landgoed Oranjewoud. De ceremonie bij de opening is gebaseerd op het thema 'verleden en heden verbonden'.

Het verleden wordt gerepresenteerd door Huize Oranjewoud. Dit is in 1829 gebouwd op de fundamenten van het oude lustslot van prinses Albertine Agnes van Oranje Nassau. Zij verwierf in 1676 verschillende landerijen, bospercelen en gebouwen in het Schoterwoud nabij Heerenveen, het huidige Oranjewoud.

Het heden wordt vertegenwoordigd door Museum Belvédère. Het museum is een ontwerp van de architect Eerde Schippers en ligt op het historische landgoed Oranjewoud. De kunstwerken in Museum Belvédère zijn niet eerder in het openbaar tentoon gesteld. De collectie omvat het werk van belangrijke moderne Friese schilders en hun geestverwanten.

De verbinding tussen verleden en heden is Museumpark Landgoed Oranjewoud. Dit landgoed omvat de in stijl gereconstrueerde noordelijke tuin van het landgoed en de nieuw toegevoegde tuin waarin Museum Belvédère is gebouwd. De reconstructie, de nieuwe aanleg en de inrichting van Museumpark Landgoed Oranjewoud zijn uitgevoerd door Staatsbosbeheer, naar een ontwerp van landschapsarchitect Michael R. van Gessel.