TNO

Persberichten 2004
TNO onderzoekt beweeggedrag Amersfoortse kinderen - Wijken Randenbroek, Schuilenburg en Liendert

17 november 2004

TNO uit Leiden onderzoekt of het huidige beweeggedrag van kinderen in de Amersfoortse wijken Randenbroek, Schuilenburg en Liendert afhangt van de beweegmogelijkheden in de wijk. Zo wordt gekeken of er voldoende mogelijkheden zijn om in de wijk te sporten, te fietsen of buiten te spelen. Als dit overzicht er is kan gericht worden geadviseerd aan de gemeente maar ook aan andere betrokken instanties over kindvriendelijk en beweegvriendelijk (her)inrichten van de wijken. De metingen in Amersfoort vinden plaats tussen 24 november en 3 december 2004. De resultaten van het onderzoek zullen in mei 2005 aan de ministeries van VWS en VROM worden aangeboden.

Naast Amersfoort worden ook wijken in Haarlem, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Hengelo bekeken. Al deze stadswijken zijn betrokken bij de "50-wijkenaanpak" van het ministerie van VROM en zullen daarom de komende jaren een vernieuwing ondergaan.

Kinderen aan het woord
Op vier basisscholen (De Caeciliaschool, De Wiekslag, De Windroos en de Prins Willem Alexander school, locatie Randenbroek) vullen kinderen de komende tijd vragenlijsten in met vragen over bijvoorbeeld hoeveel zij sporten, op welke manier zij naar school toe gaan, hoe vaak zij op school gymmen en hoeveel zij buitenspelen. Ook kunnen een aantal kinderen in een kringgesprek aangeven wat ze graag veranderd zouden willen hebben in de wijk. Op donderdag 2 december worden beweegmeters uitgereikt. Dit zijn apparaatjes die de kinderen om hun middel krijgen en waarmee vervolgens het beweeggedrag wordt geregistreerd. Daarnaast worden de wijken grondig doorgelicht op de aanwezigheid van bijvoorbeeld sportaccommodaties, speeltuinen, trapveldjes en de verkeersveiligheid.

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine