Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200304566/1
Beroep van de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer en de Stichting Centrale Dorpenraad Landelijk Noord tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan IJburg, tweede fase van de gemeente Amsterdam. Het plan betreft de zogenoemde tweede fase van de stadswijk IJburg en maakt de bouw mogelijk van ongeveer 9.500 woningen op kunstmatige eilanden in het IJmeer. De vereniging en de stichting zijn van mening dat de provincie geen goedkeuring had mogen verlenen aan het bestemmingsplan. Zij vinden dat het plan zal leiden tot een verstoring van natuurwaarden en van vogels, wat onder andere in strijd is met de Vogel- en Habitatrichtlijn. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland stelt zich op het standpunt dat verwezenlijking van het plan geen significant effect op de te beschermen waarden binnen de speciale beschermingszone heeft.

* 200308272/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten van een verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur om informatie. De verzoeker verzocht om afschriften van documenten uit procesdossiers in procedures waarbij de Algemene Raad partij is. Dit betreft de zaak over de samenwerking tussen advocaten en accountants (de samenwerkingszaak) en een bij de Nederlandse mededingingsautoriteit ingediende klacht van een advocaat over de gedragsregels voor advocaten. Ook verzocht hij om afschriften van documenten over de advocaatkosten in deze procedures. De Algemene Raad heeft het verzoek afgewezen, omdat verstrekking van afschriften van documenten uit procesdossiers zou leiden tot een onevenredige benadeling van de partijen en instanties die bij lopende procedures betrokken zijn. De Algemene Raad bedoelt daarmee ook zijn belangen als procespartij. Bovendien zou het volgens de Algemene Raad ongewenst zijn wanneer over een lopende zaak en de standpunten een publieke discussie plaatsvindt.

* 200308604/1
Beroep van de onder andere de Werkgroep Westergrachtterrein EKP tegen de milieuvergunning die het college van B&W van Haarlem aan NS Railinfrabeheer B.V. heeft verleend voor het gebruik van het spoorwegemplacement aan de Westergracht in Haarlem. Vergunning is verleend voor het verplaatsen van treinen door middel van locomotieven, het aankomen en vertrekken van treinen, het voorverwarmen van werktreinen, laad- en losactiviteiten en onderhoudsactiviteiten. Het goederenspoorwegemplacement ligt in het centrum van Haarlem. De werkgroep voert onder meer het aspect van geluidhinder aan.


* 200402813/1
Hoger beroep van onder andere Wijkvereniging Duttendel en Wittebrug in verband met de bouwvergunning die het college van B&W van Den Haag heeft verleend aan de Rijksgebouwendienst voor de bouw van een justitiële jeugdinrichting voor nachtdetentie aan de Pompstationweg in Den Haag. De wijkvereniging is van mening dat het bouwplan in strijd is met de bestemming Bijzondere doeleinden strafgevangenis en huis van bewaring.


* 200403892/1
Beroep van het college van B&W van Soest tegen de afwijzing door de staatssecretarissen van Defensie en van VROM van het verzoek om de aanwijzing van het militair luchtvaartterrein Soesterberg te wijzigen. Het college van B&W had verzocht om de rond het terrein vastgestelde geluidszone in overeenstemming te brengen met het aanmerkelijk verminderde gebruik van het luchtvaartterrein. De toegestane geluidsruimte wordt volgens het college bij lange na niet gebruikt en moet worden aangepast aan de feitelijke situatie. Het college heeft hier belang bij, omdat het een aantal bouwprojecten in ontwikkeling wil nemen, wat volgens het college door de vastgestelde geluidszones nu niet mogelijk is. De staatssecretarissen stellen zich op het standpunt dat de vastgestelde geluidszone altijd ruimer moet zijn dan de zone die nodig is vanwege het feitelijk gebruik. Dit is volgens hen de enige manier om naast het reguliere gebruik van de basis voldoende mogelijkheden te hebben voor het gebruik als reservebasis en voor het bondgenootschappelijk gebruik door NAVO-partners.


* 200404115/1
Beroep van onder meer de Stichting Brabantse Milieufederatie en Staatsbosbeheer tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Kampeerhoeve De Goudberg van de gemeente Alphen-Chaam. Het plan beoogt het kampeerbedrijf aan de Goudbergseweg in Strijbeek planologisch te regelen. De Milieufederatie is van mening dat het plan niet had mogen worden goedgekeurd, omdat het deels ligt in de Ecologische Hoofdstructuur. Volgens haar is geen onderzoek gedaan naar de in en om het plangebied levende diersoorten die worden beschermd door onder meer de Habitatrichtlijn. Het zou dan gaan om de vinpootsalamander, de alpensalamander, de groene kikker, de bruine kikker, de heikikker en de levendbarende hagedis.