Ingezonden persbericht


EMBARGO: 24 NOVEMBR 2004 00.01 UUR

AMNESTY INTERNATIONAL

PERSBERICHT

Geweld tegen vrouwen vergroot verspreiding HIV-AIDS

Geweld tegen vrouwen en meisjes heeft tot gevolg dat momenteel meer vrouwen met het HIV/AIDS-virus geïnfecteerd raken dan mannen. HIV/AIDS is een ramp die in toenemende mate inbreuk maakt op de mensenrechten van vrouwen. Dat zegt Amnesty International vlak vóór de Internationale Dag ter Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen (25 november en Wereld Aids Dag (1 december) in haar rapport 'Women, HIV/AIDS and human rights'.

'De toename in de verspreiding van het HIV/AIDS-virus onder vrouwen hangt nauw samen met seksueel geweld. Als regeringen hun strijd tegen de ziekte serieus nemen, dan moeten ze ook die andere epidemie, geweld tegen vrouwen, aanpakken,' zei Amnesty International.

Geweld is voor vrouwen een belangrijke risicofactor bij het oplopen van het virus. Onderzoek toont aan dat het eerste seksuele contact van meisjes vaak gedwongen is. één op de vijf vrouwen wordt in haar leven het slachtoffer van verkrachting of een poging daartoe. Traditionele gebruiken zoals vrouwenbesnijdenis, vroegtijdige huwelijken en het gebruik dat weduwen worden 'geërfd' door mannelijke familieleden vergroten de kans dat vrouwen met het virus besmet worden. Bij vrouwenbesnijdenis bestaat vergroot risico op besmetting doordat de gebruikte mesjes niet gesteriliseerd zijn, maar ook doordat seksueel contact vaak met verwondingen gepaard gaat, waardoor besmetting door een HIV-positieve partner sneller plaatsvindt. Ook vergroot besnijdenis de kans op geweld binnen de seksuele relatie.Vrouwen zijn minder bereid op seksuele avances van hun partner in te gaan, hetgeen sneller tot een gewelddadige benadering door de partner leidt. Daarnaast is de mannelijke partner eerder geneigd tot seksuele relaties buiten het huwelijk.

Massaverkrachtingen en seksueel geweld in oorlogssituaties verspeiden de HIV-epidemie in allerlei landen, van Colombia tot de Democratische Republiek Congo (DRC). In de DRC werden tijdens het conflict tienduizenden vrouwen verkracht en is de gezondheidszorg volledig ineengestort. Slechts acht procent van het gedoneerde bloed wordt vóór transfusies getest. Uit cijfers van gezondheidsprogramma's in het oostelijke deel van de DRC blijkt dat 20 -- 30 % van de geteste patiënten, veelal overlevenden van verkrachting, seropositief is.

Ook in de oorlog in Darfur, Soedan vinden massaverkrachtingen en seksueel geweld plaats als bewuste oorlogsstrategie. Vrouwen en meisjes, soms niet ouder dan acht jaar oud, worden gebruikt als seksslavinnen. Een voorbeeld: Bij een groep van 36 bevrijde vrouwelijke kindsoldaten waren 17 meisjes HIV-positief, twee van hen waren zwanger en acht hadden een miskraam gehad in de bossen. Het merendeel van de vrouwen in Darfur is bovendien besneden, waardoor het risico op besmetting aanzienlijk vergroot.

'In grote delen van de wereld verhindert het stigma van verkrachting dat vrouwen behoorlijke medische hulp krijgen en leidt het tot uitsluiting van vrouwen door hun families of gemeenschappen, 'zei Amnesty International.

Regeringen moeten krachtige maatregelen treffen om de verspreiding van HIV/AIDS te bestrijden:

- Geweld tegen vrouwen stoppen

- Bewustwording omtrent HIV/AIDS vergroten en toegang tot anti-retrovirale medicijnen en medische zorg toegankelijk kamen

- Onderwijs aan vrouwen en meisjes verbeteren, waaronder informatie over gezondheid en seksualiteit.

- Het vergroten van economische zelfredzaamheid van vrouwen
- Informatiecampagnes opzetten om het stigma rond HIV/AIDS te bestrijden.

'De internationale gemeenschap heeft een verantwoordelijkheid om materiële steun te verlenen als een regering de toegang tot adequate gezondheidszorg niet kan garanderen,' vindt Amnesty International.

Achtergrondinformatie
UNAIDS schat het aantal mensen met HIV/AIDS in 2003 op 35,7 miljoen volwassenen (waarvan 17 miljoen vrouwen) en 2,1 miljoen kinderen. Een groeiend aantal geïnfecteerden is vrouw. Volgens UNAIDS is wereldwijd de kans dat jonge vrouwen HIV/AIDS hebben 1,6 keer zo groot als bij jonge mannen. In Afrika (onder de Sahara) is 57% van de mensen met AIDS vrouw. Vrouwen en meisjes maken tweederde uit van alle jonge mensen die HIV-positief zijn.

Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen'
Amnesty International voert momenteel een campagne 'Stop geweld tegen vrouwen,' waarbij de organisatie rapporteert over verschillende vormen van geweld waar vrouwen wereldwijd mee geconfronteerd worden. Daaruit blijkt dat dit geweld overal plaatsvindt, zowel in huis als in het publieke domein, in oorlog en in vredestijd. Vaak blijft geweld tegen vrouwen straffeloos. Amnesty spreekt overheden aan op hun verantwoordelijkheid om dit geweld te voorkomen en de daders te vervolgen.