Provincie Utrecht

Persbericht

Ruim 100.000 euro subsidie projecten ecologische verbindingszones

23-11-2004
Verschillende partijen hebben subsidie toegekend gekregen voor projecten die uitvoering geven aan het provinciale beleid voor ecologische verbindingszones. Ecologische verbindingszones zijn stroken natuur die verschillende, vaak verspreid liggende natuurgebieden met elkaar verbinden. Dieren en planten kunnen zich zo van het ene naar het andere leefgebied verplaatsen. Dit draagt bij tot de instandhouding van soorten.

De provincie Utrecht wil graag uitvoeren. Uitvoering van deze projecten stimuleert externe partijen en particulieren om ecologische verbindingszones te realiseren. Alle hieronder genoemde projecten laten zien dat het provinciale beleid niet alleen op papier staat, maar ook in het veld zichtbaar is:
1. De heer Vonk Noordegraaf een subsidie toe te kennen van EUR 4.968 voor de aanleg van een dassenraster bij de Graaf Floris de Vde-weg bij Maartensdijk;
2. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een subsidie van EUR 7.143 toe te kennen voor de aanleg van een vispassage in de Kromme Rijn bij de stuw Werkhoven;
3. Waterschap Vallei en Eem een subsidie van EUR 50.000,- toe te kennen voor de realisatie van 2 vispassages en een nevengeul in de Barneveldse Beek, waarvan EUR 7.000,- ten laste van 2005 onder voorwaarde dat de financiering van het totale project via de andere partners zeker is gesteld;
4. De gemeente Bunnik een subsidie toe te kennen van EUR 24.000,- voor de aanleg van een natuurvriendelijke oever en poel en bloemrijk grasland langs de Kromme Rijn ten zuiden van Odijk; 5. Staatsbosbeheer een subsidie toe te kennen van EUR 18.750,- voor de inrichting van 2 percelen nieuwe natuur (5 ha) bij de Boterwal ten zuidwesten van Nieuwer-Ter-Aa.

Rol provincie
Bij de realisatie van ecologische verbindingszones heeft de provincie de rol van regisseur en faciliteert partijen bij de uitvoering. De daadwerkelijke uitvoering lukt alleen als ook andere partijen zich inzetten voor de realisatie.

Ecologische Hoofdstructuur
Een belangrijk onderdeel van het natuurbeleid van de provincie is de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS): een samenhangend stelsel van grote en kleine natuurgebieden. De EHS bestaat uit bestaande en nieuwe natuurgebieden die verbonden worden door ecologische verbindingszones.

Laatst gewijzigd op 11/23/2004 01:54:01 PM. Paginabeheer: Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl