Provincie Utrecht

Persbericht

Schaapskudde terug op de Heuvelrug

Subsidies voor particulier natuurbeheer

23-11-2004
Provincie Utrecht geeft in totaal bijna 60.000 euro aan subsidies aan landgoed Sandenburg en landgoed Den Treek. Dit is een subsidie van 95% van de kosten voor enkele heideherstelmaatregelen waaronder een schaapskudde, het herstellen van greppels in essenhakhout en het bestrijden van de Amerikaanse vogelkers.

Waterschap Vallei en Eem, Defensie en landgoed Den Treek hebben afspraken gemaakt om bij wijze van experiment een schaapskudde van de dijken in Eemland via de Leusderheide naar Den Treek te laten lopen. Aldaar zal de kudde van 250 schapen 14 dagen lopen op diverse heideterreinen.

Op landgoed Den Treek worden nog enkele (kleinschalige) heideherstelmaatregelen uitgevoerd. Zo worden op de Ringheuvels grove dennen op heide en stuifzand uitgedund. Jeneverbessen, karakteristieke vliegdennen en eiken worden gespaard. Het betreft een vervolg op eerder uitgevoerde maatregelen. Hierdoor kan een fraai, open heidelandschap zich ontwikkelen.
Verder worden boomopslag en plaggen van een vergrast heideveldje (Loevezijn) verwijderd.

Landgoed Sandenburg
De greppels in het essenhakhout zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Dit is een voorwaarde voor de instandhouding van in nationaal en internationaal opzicht belangrijke mossen op de eeuwenoude essenstoven (korte stronk waarop de takken groeien). Ook functioneren de greppels als voortplantingsbiotoop voor de heikikker en andere amfibiesoorten. De subsidie is voor het inhuren van een graafmachine die de greppels op landgoed Sandenburg weer open maakt.

Amerikaanse vogelkers
De Amerikaanse vogelkers is ooit naar Nederland gehaald in de verwachting dat het een aanwinst op de inheemse soorten zou zijn. Dit bleek niet het geval. In tegendeel: inmiddels is het een plaag geworden. De soort zaait zich snel uit en overwoekert alle andere struiken en jonge boompjes.
Den Treek voert al jaren een actief en systematisch bestrijdingsbeleid, grotendeels op eigen kosten. Het probleem kan onder controle komen, mits men volhoudt. De subsidie is alleen voor inheemse bossen met meer dan 50% Amerikaanse vogelkers.

De uitvoering zal door de eigenaren worden gedaan.

Laatst gewijzigd op 11/23/2004 01:54:06 PM. Paginabeheer: Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl