Koninklijke Ahold


Persbericht

Koninklijke Ahold N.V. Corporate Communicatie

Datum: 24 november 2004 Voor meer informatie: 075 ­ 659 57 20

Ahold maakt resultaten derde kwartaal 2004 bekend

Hoofdpunten Q3 2004

· Nettoverlies EUR 166 miljoen (Q3 2003: nettoverlies EUR 100 miljoen)
· Nettoverlies vooral beïnvloed door bijzonder verlies van EUR 87 miljoen in verband met de ICA AB aandelentransacties en impairments (bijzondere waardevermindering) van duurzame activa van EUR 130 miljoen (Q3 2003: EUR 52 miljoen)

· Bedrijfsresultaat EUR 37 miljoen negatief (Q3 2003: bedrijfsresultaat EUR 34 miljoen positief)

· Netto-omzet EUR 12,0 miljard, een daling van 8,3% in vergelijking met Q3 2003. De groei van de netto-omzet exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen bedroeg 0,8%

· Nettokasstroom uit operationele activiteiten EUR 396 miljoen (Q3 2003: EUR 195 miljoen)

Zaandam, 24 november 2004 ­ Ahold heeft vandaag de resultaten over het derde kwartaal van 2004 gepubliceerd. "Dit kwartaal laat opnieuw zien dat 2004 vooral een overgangsjaar is," aldus President en CEO van Ahold, Anders Moberg, in een commentaar. "Sinds het begin van het derde kwartaal hebben we diverse uitstaande punten tot een eind gebracht en zijn we doorgegaan ons te richten op de bedrijfsactiviteiten. In het kort hebben we recent de aandelentransacties met ICA AB afgerond, een definitieve schikking getroffen met het Openbaar Ministerie en de Amerikaanse SEC, onze Spaanse activiteiten verkocht, ons controlerend belang in Disco overgedragen aan Cencosud en een begin gemaakt met de verkoop van de resterende 13 grote Poolse hypermarkten."

"Albert Heijn, Giant-Carlisle en U.S. Foodservice lieten in het derde kwartaal een verbetering van de onderliggende resultaten zien," zo vervolgde Anders Moberg. "Onze resultaten bij Stop & Shop en Giant-Landover worden nog steeds beïnvloed door druk van de concurrentie en door integratiekwesties. Desalniettemin kunnen wij met genoegen melden dat de integratie van Stop & Shop en Giant-Landover en de Amerikaanse ondersteunende diensten in één arena grotendeels voltooid is."

"Kortom, we hebben in het derde kwartaal goede voortgang gemaakt op onze `Road to Recovery'," aldus Anders Moberg.

Albert Heijnweg 1, Zaandam Postbus 3050, 1500 HB Zaandam Tel.: +31 (0)75 659 5720 http://www.ahold.nl Fax: +31 (0)75 659 8302 1/34
---

Samenvatting derde kwartaal 2004

Lagere netto-omzet, vooral als gevolg van de zwakkere Amerikaanse dollar In het derde kwartaal van 2004 bedroeg de netto-omzet EUR 12,0 miljard, een daling van 8,3% in vergelijking met dezelfde periode van 2003. De netto-omzet werd in belangrijke mate negatief beïnvloed door lagere wisselkoersen, met name die van de Amerikaanse dollar. De netto-omzet exclusief wisselkoerseffecten daalde met 2,8%. Exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen steeg de netto-omzet met 0,8% in het derde kwartaal.

Bedrijfsresultaat beïnvloed door een bijzonder verlies vanwege de aankoop van extra aandelen ICA AB, impairmentlasten en een toevoeging aan de schadereserve voor eigen risico
In het derde kwartaal van 2004 was er een negatief bedrijfsresultaat van EUR 37 miljoen (Q3 2003: bedrijfsresultaat van EUR 34 miljoen positief). Bij de Amerikaanse retailactiviteiten was het bedrijfsresultaat lager dan in het derde kwartaal van 2003 als gevolg van hogere kosten van verzekering voor eigen risico, hogere impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa, hevige concurrentie en de integratie-activiteiten. De Europese retailactiviteiten hadden een lager bedrijfsresultaat als gevolg van een afschrijving van geactiveerde commerciële kosten bij Schuitema en impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa. U.S. Foodservice maakte belangrijke voortgang met de herstelplannen, hetgeen resulteerde in een aanzienlijke daling van het negatieve bedrijfsresultaat, dankzij een hogere netto-omzet in Amerikaanse dollars en hogere marges in vergelijking met het derde kwartaal van 2003.

Het resultaat in het derde kwartaal van 2004 werd negatief beïnvloed door de volgende posten:

- impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa van EUR 87 miljoen (Q3 2003: EUR 52 miljoen)

- een bijzonder verlies van EUR 87 miljoen vanwege de ICA AB aandelentransacties, zoals gemeld op 25 oktober 2004

- een toevoeging aan de schadereserve voor eigen risico bij de Amerikaanse activiteiten van EUR 43 miljoen

- een impairmentlast van EUR 43 miljoen met betrekking tot een lening aan onze Spaanse joint venture Luis Paez.

Nettoverlies toegenomen, ondanks lagere nettorentelasten In het derde kwartaal van 2004 rapporteerden we een nettoverlies van EUR 166 miljoen (Q3 2003: nettoverlies EUR 100 miljoen). De nettorentelasten waren in het derde kwartaal van 2004 EUR 53 miljoen lager dan in hetzelfde kwartaal van 2003, voornamelijk dankzij de vervroegde aflossing van schulden in het tweede kwartaal van 2004 en gedurende 2003.

Nettoschuld licht gestegen
De nettoschuld steeg licht van EUR 7,4 miljard aan het eind van het tweede kwartaal van 2004 tot EUR 7,5 miljard aan het eind van het derde kwartaal van 2004, voornamelijk als gevolg van de terugkoop van onroerend goed dat eerder was verkocht in leveraged lease transacties, alsmede de administratieve verwerking van geactiveerde leaseverplichtingen in het segment Retail Verenigde Staten.


---

Nettokasstroom
De nettokasstroom uit operationele activiteiten steeg van EUR 195 miljoen in het derde kwartaal van 2003 tot EUR 396 miljoen in het derde kwartaal van dit jaar. In het derde kwartaal van 2004 bedroeg de nettokasstroom vóór financieringsactiviteiten EUR 55 miljoen (Q3 2003: EUR 181 miljoen), vooral als gevolg van lagere opbrengsten uit desinvesteringen.

Ahold herhaalt vooruitzichten voor 2004: een overgangsjaar In het lopende jaar blijven de inspanningen gericht op versterking van de organisatie, alsmede herstructurering en integratie van de activiteiten, teneinde een stevig platform te bouwen voor toekomstige groei en winstgevendheid. Het management zal zich blijven concentreren op het bereiken van de eerder aangekondigde doelstellingen per eind 2005 en daarna, zoals neergelegd in de 'Road to Recovery'.

Wij gaan door met het verbeteren van de interne controle en corporate governance, evenals met het aanscherpen van het toezicht op de naleving van de regels in 2004. Al deze aanpassingen zijn belangrijke onderdelen van het 'Road to Recovery'-programma. Ze vergen zowel bij de werkmaatschappijen als het hoofdkantoor gedurende geheel 2004 omvangrijke middelen en inspanningen.

Onze retailactiviteiten, met name in de Verenigde Staten, ondervinden nog steeds toenemende druk van de concurrentie en van promotionele acties. Naar verwachting zal het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van U.S. Foodservice in Amerikaanse dollars in 2004 positief zijn en niet later dan 2006 het resultaat van 2002 overtreffen.

De bedrijfskosten worden nog steeds beïnvloed door kosten die samenhangen met juridische procedures en onderzoeken, evenals maatregelen die in uitvoering zijn om te gaan rapporteren volgens de International Financial Reporting Standards en de voortgaande werkzaamheden om te voldoen aan de eisen van de Amerikaanse Sarbanes-Oxley wet.

Zoals eerder bekendgemaakt, zullen de cumulatieve wisselkoersverliezen met betrekking tot bepaalde desinvesteringen, waarvan een substantieel deel werd geboekt in het eerste kwartaal van 2004, een aanzienlijk effect hebben op het nettoresultaat van 2004. Deze zullen echter per saldo geen invloed hebben op het eigen vermogen of de kaspositie.

Het desinvesteringsprogramma van Ahold ligt op schema om aan het einde van 2005 te kunnen worden afgerond. Op basis van de huidige stand van de lopende processen verwachten wij thans de verkoop van de activiteiten in Spanje later dit jaar af te kunnen ronden en eveneens later dit jaar een overeenkomst inzake de verkoop van BI-LO en Bruno´s te kunnen aankondigen.


---

Ahold maakt de jaarrekening op conform in Nederland algemeen aanvaarde waarderingsgrondslagen ("Dutch GAAP"). Dutch GAAP verschilt in sommige opzichten materieel van in de Verenigde Staten algemeen aanvaarde waarderingsgrondslagen ("US GAAP"). Alle financiële informatie in dit persbericht is gebaseerd op Dutch GAAP, tenzij anders aangegeven.

Dit persbericht is opgesteld met gebruikmaking van dezelfde waarderingsgrondslagen als in het jaarverslag 2003, met uitzondering van de wijziging in de waarderingsgrondslagen welke hieronder is beschreven als "Wijziging in waarderingsgrondslagen."

Dit persbericht is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. Bij interpretatieverschillen dient de Engelse versie te worden aangehouden.

De in dit persbericht gerapporteerde cijfers zijn niet door de externe accountant gecontroleerd.

Aholds rapportage is gebaseerd op 13 perioden van 4 weken. De dochtermaatschappijen van Ahold in Centraal-Europa, Spanje en Zuid-Amerika maken gebruik van een kalenderjaareinde. De kwartalen die deze maatschappijen gebruiken voor tussentijdse financiële rapportages eindigen op 31 maart, 30 juni en 30 september.

De volgende vier non-GAAP financiële maatstaven komen voor in dit persbericht:
1. bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving van goodwill en bijzondere posten
2. netto-omzet exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen
3. bedrijfsresultaat voor impairment en afschrijving van goodwill en bijzondere posten en voor vennootschapsbelasting, en

4. het effectieve percentage van de belastingdruk, exclusief de invloed van niet fiscaal aftrekbare impairments en afschrijvingen van goodwill en buitengewone posten.

Voor meer informatie over deze non-GAAP financiële begrippen, zie "Non-GAAP financiële begrippen" verderop.

De in dit persbericht opgenomen resultaten over het derde kwartaal van 2003 en de eerste drie kwartalen van 2003 zijn aangepast, zodat ze vergelijkbaar zijn met de resultaten van het derde kwartaal van 2004 en de eerste drie kwartalen van 2004. Voor een toelichting op deze aanpassingen, zie "Aanpassingen" verderop.

---

Resultaten Ahold Q3 2004
Samenvatting winst- en verliesrekening
Derde kwartaal Eerste drie kwartalen x 1 miljoen Euro 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 in % in % Netto-omzet 11.961 -8,3% 13.045 39.648 -8,5% 43.329 Bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving
goodwill en bijzondere posten 79 -57,1% 184 637 -29,1% 898 Als % van de netto-omzet 0,7% -0.7%-pt 1,4% 1,6% -0.5%-pt 2,1% Bedrijfsresultaat -37 34 -13 658 Nettoresultaat -166 -66,0% -100 -539 -4046,2% -13

Netto-omzet

Netto-omzetgroei van 0,8% exclusief wisselkoerseffecten en invloed van desinvesteringen
In het derde kwartaal van 2004 bedroeg de netto-omzet EUR 12,0 miljard, een daling van 8,3% in vergelijking met dezelfde periode van 2003. De netto-omzet werd in belangrijke mate beïnvloed door lagere wisselkoersen, met name die van de Amerikaanse dollar. Exclusief wisselkoerseffecten daalde de netto-omzet met 2,8%. Daarnaast werd de netto- omzet beïnvloed door desinvesteringen. Exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen steeg de netto-omzet in het derde kwartaal met 0,8%.

De netto-omzet van de Amerikaanse retailactiviteiten werd negatief beïnvloed door integratie-activiteiten en de daarmee samenhangende inzet van middelen bij de integratie van Stop & Shop, Giant-Landover en de ondersteunende Amerikaanse diensten in één arena, alsmede door omvangrijke promotionele activiteiten en door uitbreiding in de loop van 2004 van de winkelvloeroppervlakte door concurrenten. De integratie was aan het eind van het derde kwartaal van 2004 grotendeels voltooid.

De meeste van onze Europese retailactiviteiten realiseerden een gezonde omzetgroei, resulterend in een totale toename van de netto-omzet van 1,3% in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar. De netto-omzet van U.S. Foodservice steeg in Amerikaanse dollars met 2,9% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, vooral als gevolg van prijsinflatie van levensmiddelen, welk effect gedeeltelijk tenietgedaan werd door de negatieve invloed van orkanen in het zuidoosten van de Verenigde Staten en de rationalisatie van het bestand van landelijk opererende klanten.

De netto-omzet in de eerste drie kwartalen van 2004 bedroeg EUR 39,6 miljard, een daling van 8,5% vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar (2003: EUR 43,3 miljard), vooral als gevolg van de zwakkere Amerikaanse dollar. Exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen steeg de netto-omzet in de eerste drie kwartalen van 2004 met 1,7%.


---

Bedrijfsresultaat

Bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving van goodwill en bijzondere posten bedroeg in het derde kwartaal van 2004 EUR 79 miljoen (Q3 2003: EUR 184 miljoen). Het resultaat werd in het derde kwartaal negatief beïnvloed door de volgende posten:


- We boekten voor een bedrag van EUR 87 miljoen aan impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa, als resultaat van de driemaandelijkse meting, waarbij wij, overeenkomstig van toepassing zijnde algemeen aanvaarde waarderingsgrondslagen, individuele winkels hanteren als kasstroomgenererende eenheden (zie Bijlage G)


- We boekten een last van EUR 43 miljoen (USD 54 miljoen) in verband met verhoging van de schadereserve voor de verzekering eigen risico bij onze Amerikaanse activiteiten. Wij beheren ons operationele verzekeringsrisico in de Verenigde Staten door middel van een interne verzekering voor motorrijtuigenschade, wettelijke aansprakelijkheid en beroepsongevallen. In de loop van het derde kwartaal van 2004 hebben we de toereikendheid van de schadereserve opnieuw beoordeeld en, als gevolg van de negatieve schade-ontwikkeling, besloten de schadereserve te verhogen. De hiermee samenhangende kosten zijn verdeeld tussen de Amerikaanse retailactiviteiten, U.S. Foodservice en Corporate


- Wij boekten een impairmentlast van EUR 43 miljoen in verband met een lening aan onze Spaanse joint venture, Luis Paez. Luis Paez is een sherryproductiebedrijf, dat gezamenlijk eigendom is van de Medina groep en Ahold en dat afzonderlijk van onze Spaanse retailactiviteiten wordt bestuurd (Bijlage G).

Naast de impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa en verzekeringskosten voor eigen risico zoals hiervoor beschreven, werd het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van de Stop & Shop/Giant-Landover Arena beïnvloed door een zwakkere netto-omzet als gevolg van integratie-activiteiten en toegenomen promotionele acties en een stijging van de winkelvloeroppervlakte bij concurrenten in de loop van 2004. Aan het eind van het derde kwartaal was de integratie van Stop & Shop en Giant-Landover en de ondersteunende Amerikaanse diensten in één arena grotendeels voltooid.

Exclusief de impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa en verzekeringskosten zoals hiervoor beschreven, verbeterde het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van de Giant-Carlisle/Tops Arena aanzienlijk vergeleken met het derde kwartaal van 2003.

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van onze Europese retailactiviteiten daalde, vooral als gevolg van impairment van materiële en immateriële vaste activa en een afschrijving van geactiveerde commerciële kosten bij Schuitema. In de Albert Heijn Arena en de Centraal-Europa Arena was het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten (maar exclusief het effect van de impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa) beter dan in het derde kwartaal van 2003.


---

U.S. Foodservice realiseerde een aanzienlijk beter bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten, dankzij een hogere netto-omzet in Amerikaanse dollars, hogere marges als gevolg van het programma van rationalisatie van het bestand van landelijk opererende klanten en hogere leverancierskortingen dankzij een verbeterde relatie met leveranciers.

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten daalde in de eerste drie kwartalen van 2004 met 29,1% vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar, deels als gevolg van de lagere koers van de Amerikaanse dollar.

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat was in het derde kwartaal van 2004 EUR 37 miljoen negatief (Q3 2003: EUR 34 miljoen positief). Dit was de weerslag van een bijzonder verlies van EUR 87 miljoen dat werd genomen in verband met de aankoop van extra aandelen ICA AB, zoals aangekondigd op 25 oktober 2004.

In de eerste drie kwartalen van 2004 was het bedrijfsresultaat EUR 13 miljoen negatief (eerste drie kwartalen van 2003: EUR 658 miljoen positief), voornamelijk als gevolg van de bijzondere verliezen van EUR 443 miljoen die verband hielden met de verkoop in het eerste kwartaal van 2004 van Bompreço in Brazilië en de activiteiten in Thailand, alsmede de EUR 87 miljoen met betrekking tot de aankoop van de extra aandelen ICA AB.

Afschrijving goodwill
De afschrijving van goodwill bedroeg in het derde kwartaal van 2004 EUR 36 miljoen vergeleken met EUR 40 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.

Bijzondere posten
In het derde kwartaal van 2004 werd een bijzonder verlies van EUR 87 miljoen genomen in verband met de ICA AB aandelentransacties, zoals bekendgemaakt op 25 oktober 2004. Verder boekten wij in het derde kwartaal van 2004 een bijzondere winst van EUR 7 miljoen met betrekking tot de verkoop van Bompreço in maart 2004. In het derde kwartaal van 2003 verantwoordden we bijzondere verliezen van EUR 110 miljoen in verband met de verkoop van een aantal buitenlandse dochtermaatschappijen, met name de Chileense activiteiten.

Naast de EUR 87 miljoen in verband met de aankoop van extra aandelen ICA AB, had het bijzondere verlies van EUR 443 miljoen in de eerste drie kwartalen betrekking op de verkoop van Bompreço en onze activiteiten in Thailand. Van deze bijzondere verliezen had EUR 322 miljoen betrekking op cumulatieve wisselkoersverschillen en EUR 213 miljoen op de gedeeltelijke terugboeking van goodwill, die eerder ten laste van het eigen vermogen waren gebracht. Deze negatieve effecten werden gedeeltelijk gecompenseerd door een winst van EUR 92 miljoen die het verschil vertegenwoordigde tussen de verkoopprijs en de boekwaarde van bepaalde activa. Zie "Definities" hierna.


---

Nettoresultaat

In het derde kwartaal van 2004 rapporteerden we een nettoverlies van EUR 166 miljoen vergeleken met een nettoverlies van EUR 100 miljoen in het derde kwartaal van 2003.

Financiële baten en lasten
Derde kwartaal Eerste drie kwartalen x 1 miljoen Euro 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 in % in % Netto rentelasten -168 24,0% -221 -557 26,1% -754 Koersverschillen 0 -4 2 -87,5% 16 Overige financiële baten en lasten 0 2 0 -3 Totaal financiële baten en lasten -168 24,7% -223 -555 25,1% -741

Netto financiële baten en lasten aanzienlijk gedaald De netto financiële baten en lasten bedroegen in het derde kwartaal van 2004 EUR 168 miljoen vergeleken met EUR 223 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De nettorentelasten bedroegen in het derde kwartaal EUR 168 miljoen, wat een daling van 24,0% betekende ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling was vooral toe te schrijven aan het netto- effect van lagere bankkosten voor kredietarrangementen en een aanzienlijk lagere brutoschuld dankzij een aflossing van converteerbare achtergestelde obligaties in september 2003 en converteerbare achtergestelde obligaties in het tweede kwartaal van 2004, alsmede de vervanging van een kredietfaciliteit in december 2003. Verder werden de nettorentelasten gunstig beïnvloed door een aanzienlijk hoger saldo liquide middelen.

De netto financiële baten en lasten bedroegen in de eerste drie kwartalen van 2004 EUR 555 miljoen tegen EUR 741 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, voornamelijk ten gevolge van factoren zoals eerder beschreven, naast de gunstige invloed van de lagere wisselkoers van de Amerikaanse dollar op de nettorentelasten.

Fiscaal overzicht
Derde kwartaal Eerste drie kwartalen x 1 miljoen Euro 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 in % in % Bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving
goodwill en bijzondere posten vóór belasting -89 -128.2% -39 82 -47.8% 157 Vennootschapsbelasting* -2 6 -84 -18.3% -71 Effectieve belastingdruk* -2.2% -17.6%-pt 15.4% 102.4% 57.2%-pt 45.2%
* aangepast voor impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten

Vennootschapsbelasting
De effectieve belastingdruk, exclusief het effect van niet-aftrekbare impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten, daalde tot ­2,2% in het derde kwartaal van 2004 vergeleken met 15,4% in het derde kwartaal van 2003, voornamelijk als gevolg van het effect van een andere geografische samenstelling van de winst en de effecten van desinvesteringen. Voor een toelichting op de effectieve belastingdruk zie Bijlage C.


---

Aandeel in resultaat joint ventures en deelnemingen Derde kwartaal Eerste drie kwartalen x 1 miljoen Euro 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 in % in % Aandeel in resultaat
Europese joint ventures 29 -65,9% 85 92 -30,8% 133 Paiz Ahold, Zuid-Amerika 2 -33,3% 3 8 14,3% 7 Overige -1 0,0% -1 -2 0,0% -2 Totaal aandeel in resultaat joint ventures en deelnemingen 30 -65,5% 87 98 -29,0% 138

Aandeel in resultaat joint ventures en deelnemingen Het aandeel in het resultaat van joint ventures en deelnemingen daalde in het derde kwartaal van 2004 als gevolg van een omvangrijke sale en leaseback transactie van magazijnen door ICA in het derde kwartaal van 2003. De operationele resultaten van JMR in Portugal verbeterden dankzij een kostenbesparingsprogramma.

US GAAP

De aansluiting van het nettoresultaat volgens Dutch GAAP en dat volgens US GAAP over de eerste drie kwartalen van 2004 en 2003 is opgenomen in Bijlage E.

Resultaat volgens US GAAP
In de eerste drie kwartalen van 2004 werd een nettoverlies geleden van EUR 199 miljoen, tegen een nettoverlies van EUR 216 miljoen in de eerste drie kwartalen van 2003.

Berekening resultaat volgens US GAAP

Activa bestemd voor verkoop
De US GAAP richtlijn voor impairment-analyse van activa die bestemd zijn voor de verkoop verschilt van die onder Dutch GAAP, met name ten aanzien van de behandeling van wisselkoersverschillen. Dit leidt tot een verschil in impairment. Over de eerste drie kwartalen van 2004 leidt dit tot een herrekening van EUR 218 miljoen (2003: EUR 9 miljoen).

Desinvesteringen
De desinvesteringen van Bompreço en van de activiteiten in Thailand resulteerden in een positieve aanpassing van EUR 449 miljoen volgens US GAAP over de eerste drie kwartalen van 2004, hetgeen werd veroorzaakt door verschillen tussen Dutch GAAP en US GAAP in de boekwaarde van desinvesteringen, terugboeking van goodwill die eerder was opgenomen onder het eigen vermogen volgens Dutch GAAP en de terugboeking van cumulatieve wisselkoersverschillen.

ICA put-optie
Op 11 oktober 2004 deed het Zweedse arbitragetribunaal uitspraak over de premie van de ICA put-optie. Op 25 oktober 2004 bereikten we een akkoord met Canica AS over de koopprijs voor het belang van Canica van 20% in ICA AB. Wij beschouwen dit als gebeurtenissen na balansdatum en hebben deze informatie gebruikt om de waarde van de ICA put-optie te bepalen. Volgens Dutch GAAP werd de schikking inzake de ICA put-optie beschouwd als een bezwarende overeenkomst. De herrekening betreft het verschil tussen de toename van de verplichting volgens US GAAP en het verlies van EUR 87 miljoen volgens Dutch GAAP.


---

Balans
x 1 miljoen Euro 3 oktober 2004 Mutatie 11 juli 2004 (m.u.v. gegevens per aandeel)
Balans totaal 22.300 189 22.111 Eigen vermogen 4.828 -166 4.994 Nettoschuld 7.465 113 7.352 Aantal uitstaande gewone aandelen (in miljoenen) 1.553 0 1.553

Balanstotaal toegenomen
Aan het eind van het derde kwartaal van 2004 bedroeg het balanstotaal EUR 22,3 miljard, een toename van EUR 189 miljoen vergeleken met het balanstotaal aan het eind van het tweede kwartaal van 2004. Deze stijging vloeide voornamelijk voort uit de terugkoop van onroerend goed dat eerder was verkocht via leveraged leasetransacties, alsmede de administratieve verwerking van geactiveerde leaseverplichtingen in het segment Retail Verenigde Staten. Details met betrekking tot de balans zijn opgenomen in Bijlage A.

Eigen vermogen
In het derde kwartaal van 2004 daalde het eigen vermogen met EUR 166 miljoen als gevolg van het nettoverlies in het derde kwartaal van 2004. Details met betrekking tot het eigen vermogen zijn opgenomen in Bijlage D.
Nettoschuld
x 1 miljoen Euro 3 oktober 2004 11 juli 2004 Achtergestelde leningen 91 91 Obligatieleningen, hypotheken en overige schulden 5,292 5,285 Leningen 5,383 5,376 Financial leaseverplichtingen 2,309 2,239 Totale langlopende schuld 7,692 7,615 Kortlopende schulden en kortlopend deel van de langlopende schuld 2,241 2,191 Brutoschuld 9,933 9,806 Liquide middelen* -2,468 -2,454 Nettoschuld 7,465 7,352
* exclusief kassaldo. Banktegoeden + termijndeposito's + kassaldo = liquide middelen zoals gepresenteerd in de balans


10

Nettoschuld licht gestegen
De nettoschuld steeg licht van EUR 7,4 miljard aan het eind van het tweede kwartaal van 2004 tot EUR 7,5 miljard aan het eind van het derde kwartaal van 2004 voornamelijk door de terugkoop van onroerend goed dat eerder was verkocht via leveraged leasetransacties, alsmede de administratieve verwerking van geactiveerde leaseverplichtingen in het segment Retail Verenigde Staten. De toename van het kortlopende deel van de langlopende schuld werd verder beïnvloed door de herrubricering in het derde kwartaal van een CZK 3.000 miljoen (EUR 95 miljoen) grote obligatielening die vervalt op 14 september 2005. Het effect van wisselkoersschommelingen op de nettoschuld was te verwaarlozen, aangezien de wisselkoers van de Amerikaanse dollar nagenoeg onveranderd was in vergelijking met het eind van het tweede kwartaal van 2004.
Kasstromen
Derde kwartaal Eerste drie kwartalen x 1 miljoen Euro 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 Nettokasstroom uit operationele activiteiten 396 201 195 821 -50 871 Nettokasstroom uit investeringsactiviteiten -341 -327 -14 -287 28 -315 Nettokasstroom vóór financieringsactiviteiten 55 -126 181 534 -22 556 Nettokasstroom uit financieringsactiviteiten -44 985 -1,029 -1,040 -486 -554 Mutatie liquide middelen 11 859 -848 -506 -508 2

Kasstromen
De nettokasstroom uit operationele activiteiten steeg van EUR 195 miljoen in het derde kwartaal van 2003 tot EUR 396 miljoen in het derde kwartaal van dit jaar. In het derde kwartaal van 2004 bedroeg de kasstroom vóór financieringsactiviteiten EUR 55 miljoen (Q3 2003: EUR 181 miljoen), vooral als gevolg van lagere opbrengsten uit desinvesteringen.


---

Informatie per segment
Retail Verenigde Staten
Derde kwartaal Eerst drie kwartalen x 1 miljoen 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 in % in % Netto-omzet
Netto-omzet in USD 6.027 -2,3% 6.172 20.473 -1,0% 20.689 Netto-omzet in EUR 4.931 -10,0% 5.481 16.703 -10,3% 18.612 Bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving
goodwill en bijzondere posten
Totaal in USD 116 -53,8% 251 774 -28,2% 1.078 Totaal in EUR 95 -57,4% 223 631 -35,0% 971 In % van de netto-omzet 1,9% -2.2%-pt 4,1% 3,8% -1.4%-pt 5,2% Bedrijfsresultaat
Totaal in USD 114 -53,8% 247 766 -28,2% 1.067 Totaal in EUR 93 -57,5% 219 623 -35,1% 960

Resultaten bij Retail Verenigde Staten beïnvloed door toevoeging aan de schadereserve voor eigen risico, hogere impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa, toegenomen concurrentiedruk en integratie-activiteiten De netto-omzet in Amerikaanse dollars bij de Amerikaanse retailactiviteiten daalde met 2,3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Exclusief de invloed van desinvesteringen daalde de netto-omzet in Amerikaanse dollars in het derde kwartaal met 0,8%. (N.B. De netto-omzet van de Amerikaanse retailactiviteiten kwam USD 62 miljoen lager uit dan gemeld in het omzetbericht dat op 21 oktober 2004 werd gepubliceerd als gevolg van een finale aanpassing in de Giant-Carlisle/Tops Arena).

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van de Amerikaanse retailactiviteiten daalde tot USD 116 miljoen vergeleken met USD 251 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Een toevoeging aan de schadereserve voor eigen risico, waarvan USD 62 miljoen ten laste kwam van de Amerikaanse retailactiviteiten, en hogere impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa van USD 47 miljoen (Q3 2003: USD 23 miljoen) hadden in het derde kwartaal van 2004 een aanzienlijk negatief effect op het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten. Aan het eind van het derde kwartaal was de integratie van Stop & Shop, Giant-Landover en de ondersteunende Amerikaanse diensten in één arena grotendeels voltooid, waarmee in het derde kwartaal USD 10 miljoen aan kosten waren gemoeid. Verder werd in het derde kwartaal van 2004 een verlies van USD 3 miljoen bij de verkoop van materiële vaste activa verantwoord, vergeleken met een winst van USD 4 miljoen in het derde kwartaal van 2003.

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten werd in het derde kwartaal van 2004 beïnvloed door de integratie-activiteiten en promotionele activiteiten van concurrenten in de meeste markten waarin wij actief zijn.

In de Stop & Shop/Giant-Landover Arena werd het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten beïnvloed door een zwakkere netto-omzet als gevolg van de inzet van middelen voor integratie-activiteiten en meer promotionele activiteiten en een grotere winkelvloeroppervlakte bij concurrenten in de loop van 2004.


12

Verder werd de netto-omzet van Stop & Shop beïnvloed door verstoringen in de distributieketen, die het gevolg waren van de start van de activiteiten in het nieuwe distributiecentrum in Freetown. De netto-omzet van Giant-Landover werd negatief beïnvloed door de integratie-activiteiten, met name op het gebied van ketenbeheer, die ook een negatief effect hadden op het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten.

In de Giant-Carlisle/Tops Arena daalde het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten licht vergeleken met het derde kwartaal van 2003 als gevolg van hogere impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa en hogere kosten voor de schadereserve eigen risico. De netto-omzet ontwikkelde zich opnieuw positief bij Giant-Carlisle, voornamelijk dankzij een voortgezette succesvolle marketingcampagne, die gericht was op klantenbinding en die leidde tot een hogere netto-omzet per klant, hetgeen het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten positief beïnvloedde.

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten in de BI-LO/Bruno's Arena daalde in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar, voornamelijk als gevolg van een lagere dekking van vaste kosten.

In de eerste drie kwartalen van 2004 bedroeg de netto-omzet USD 20,5 miljard (2003: USD 20,7 miljard). De groei van de netto-omzet exclusief de invloed van desinvesteringen in Amerikaanse dollars bedroeg 0,5%. Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten werd negatief beïnvloed door promotionele activiteiten en een toegenomen winkelvloeroppervlakte bij concurrenten in de loop van 2004, impairmentlasten, hogere ziektekosten en sociale lasten, integratiekosten, een toevoeging aan de schadereserve voor eigen risico en lagere winsten op de verkoop van materiële vaste activa.


13

Retail Europa
Derde kwartaal Eerst drie kwartalen x 1 miljoen Euro 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 in % in % Netto-omzet
Totaal 3.045 1,3% 3.005 9.794 0,0% 9.793 Bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving
goodwill en bijzondere posten
Totaal 58 -23,7% 76 202 -0,5% 203 In % van de netto-omzet 1,9% -0.6%-pt 2,5% 2,1% - 2,1% Bedrijfsresultaat
Totaal 52 -26,8% 71 184 -1,6% 187

Betere operationele prestaties tenietgedaan door impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa
Bij de Europese retailactiviteiten bedroeg de netto-omzet in het derde kwartaal van 2004 EUR 3,0 miljard (Q3 2003: EUR 3,0 miljard). Exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen steeg de netto-omzet met 1,1% in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar.

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van de Europese retailactiviteiten daalde in het derde kwartaal van 2004 tot EUR 58 miljoen tegen EUR 76 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar, vooral als gevolg van impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa van EUR 39 miljoen (Q3 2003: EUR 15 miljoen) en een afschrijving van geactiveerde commerciële kosten bij Schuitema. Verder werd in het derde kwartaal van 2004 een boekwinst van EUR 7 miljoen bij de verkoop van materiële vaste activa gerealiseerd tegen een winst van EUR 19 miljoen in het derde kwartaal van 2003.

Exclusief het effect van een herstructureringslast in het derde kwartaal van 2003 realiseerde de Albert Heijn Arena een hoger bruto-omzetresultaat en bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. In het derde kwartaal van 2004 zette Albert Heijn het beleid van prijsherpositionering op de Nederlandse markt voort. Deze algehele prijsherpositionering, inclusief een volledig nieuw ontwerp en een herpositionering van het huismerkassortiment, resulteerde in een aanzienlijke groei van afzet en omzet vergeleken met vorig jaar. Deze groei, in combinatie met een strakke kostenbeheersing, resulteerde in aanzienlijk betere prestaties.

Bij Schuitema was het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten lager dan in dezelfde periode van vorig jaar als gevolg van een afschrijving van geactiveerde commerciële kosten en van impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa.

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van de Centraal-Europa Arena werd negatief beïnvloed door impairmentlasten voor materiële en immateriële vaste activa, met name in Polen. Exclusief dit effect realiseerde de Centraal- Europa Arena een beter bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten vergeleken met het derde kwartaal van 2003.


14

De belangrijkste bijdrage aan deze betere operationele gang van zaken werden geleverd door lagere administratieve kosten, als gevolg van de samenvoeging van back-office functies, en een gezonde identieke omzetgroei, gedeeltelijk als gevolg van een nieuw prijsbeleid. Deze positieve effecten werden deels tenietgedaan door een lager gemiddeld aankoopbedrag, hetgeen vooral het gevolg was van hevige concurrentiedruk.

Wij verwachten de verkoop van de Spaanse activiteiten in het vierde kwartaal van 2004 af te ronden.

In de eerste drie kwartalen van 2004 bedroeg de netto-omzet van de Europese retailactiviteiten EUR 9,8 miljard (2003: EUR 9,8 miljard). Exclusief wisselkoerseffecten realiseerden wij een groei van de netto-omzet van 0,3% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten daalde in de eerste drie kwartalen van 2004 tot EUR 202 miljoen tegen EUR 203 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.


15

Foodservice
Derde kwartaal Eerst drie kwartalen x 1 miljoen 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 in % in % Netto-omzet
U.S. Foodservice in USD 4.384 2,9% 4.259 14.364 5,0% 13.685 U.S. Foodservice in EUR 3.587 -5,1% 3.781 11.722 -4,7% 12.303 Europa Foodservice in EUR 178 -5,8% 189 607 -5,5% 642 Totaal in EUR 3.765 -5,2% 3.970 12.329 -4,8% 12.945 Bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving
goodwill en bijzondere posten
U.S. Foodservice in USD 16 -44 24 -95 U.S. Foodservice in EUR 12 -39 20 -90 Europa Foodservice in EUR 0 -3 3 0,0% 3 Totaal in EUR 12 -42 23 -87 In % van de netto-omzet 0,3% 1.4%-pt -1,1% 0,2% 0.9%-pt -0,7% Bedrijfsresultaat
U.S. Foodservice in USD -18 76,9% -78 -88 57,7% -208 U.S. Foodservice in EUR -15 78,3% -69 -71 62,8% -191 Europa Foodservice in EUR 0 -3 3 0,0% 3 Totaal in EUR -15 79,2% -72 -68 63,8% -188

Verbeterde resultaten bij U.S. Foodservice
Bij U.S. Foodservice steeg de netto-omzet in het derde kwartaal van 2004 in Amerikaanse dollars met 2,9% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging was vooral te danken aan prijsinflatie van levensmiddelen, welk effect deels tenietgedaan werd door de negatieve invloed van orkanen in het zuidoosten van de Verenigde Staten en de rationalisatie van het bestand van landelijk opererende klanten. De groei is afgenomen in vergelijking met het tweede kwartaal van 2004 als gevolg van het beëindigen van een aantal minder rendabele relaties met nationaal opererende klanten in combinatie met een afzwakking van de prijsinflatie van levensmiddelen.

Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van U.S. Foodservice bedroeg in het derde kwartaal van 2004 USD 16 miljoen tegen USD 44 miljoen negatief in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verbetering was voornamelijk te danken aan een stijging van de brutomarge dankzij gunstiger contracten met leveranciers en de rationalisatie van het bestand van landelijk opererende klanten. Bij de Amerikaanse activiteiten werd de schadereserve voor eigen risico verhoogd, waarbij USD 14 miljoen ten laste kwam van U.S. Foodservice. Dit had een negatief effect op het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten in het derde kwartaal van 2004.

In het derde kwartaal van 2004 maakte U.S. Foodservice verdere voortgang met de uitvoering van de belangrijkste plannen. Deze houden in een versterking van corporate governance en interne controle, heronderhandeling over contracten met belangrijke leveranciers, verbetering van de klantenmix, beheersing van de bedrijfskosten en verbetering van het werkkapitaal. Op het gebied van corporate governance en interne controle verzorgde U.S. Foodservice in het derde kwartaal van 2004 een ethiektraining voor meer dan 28.000 medewerkers.


16

In de eerste drie kwartalen van 2004 realiseerde U.S. Foodservice een groei van de netto- omzet in Amerikaanse dollars van 5,0% vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2003. Deze stijging was vooral te danken aan de prijsinflatie van levensmiddelen. Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten bedroeg in de eerste drie kwartalen van 2004 USD 24 miljoen tegen USD 95 miljoen negatief in dezelfde periode van 2003. Deze verbetering was te danken aan zowel een hogere brutomarge als aan een daling van de bedrijfskosten in procenten van de netto-omzet.

Europa Foodservice
Op 23 september 2004 maakten wij bekend van plan te zijn Deli XL, de foodservice- activiteiten van Ahold in de Benelux, te verkopen.

Overige activiteiten
Derde kwartaal Eerst drie kwartalen x 1 miljoen Euro 2004 Mutatie 2003 2004 Mutatie 2003 in % in % Netto-omzet
Zuid-Amerika 220 -56,9% 511 771 -54,6% 1.700 Azië 0 78 51 -81,7% 279 Corporate 0 0 0 0 Totaal 220 -62,6% 589 822 -58,5% 1.979 Bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving
goodwill en bijzondere posten
Zuid-Amerika -10 44,4% -18 -24 7,7% -26 Azië 0 -14 0 -35 Corporate -76 -85,4% -41 -195 -52,3% -128 Totaal -86 -17,8% -73 -219 -15,9% -189 In % van de netto-omzet -39,1% -26.7%-pt -12,4% -26,6% -17%-pt -9,6% Bedrijfsresultaat
Zuid-Amerika -2 98,0% -102 -450 -305,4% -111 Azië 0 -41 -18 71,0% -62 Corporate -165 -302,4% -41 -284 -121,9% -128 Totaal -167 9,2% -184 -752 -149,8% -301

Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika bedroeg de netto-omzet in het derde kwartaal EUR 220 miljoen (Q3 2003: EUR 511 miljoen), een daling van 56,9% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, vooral als gevolg van de verkoop van Bompreço in Brazilië in het eerste kwartaal van 2004 en van Santa Isabel in Chili, Peru en Paraguay in de tweede helft van 2003. Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten was in het derde kwartaal van 2004 EUR 10 miljoen negatief tegen EUR 18 miljoen negatief in dezelfde periode vorig jaar.

Corporate
Het bedrijfsresultaat van Corporate was in het derde kwartaal van 2004 EUR 165 miljoen negatief tegen EUR 41 miljoen negatief in het derde kwartaal van 2003. Deze toename werd veroorzaakt door de bijzondere last van EUR 87 miljoen in verband met de aankoop van extra aandelen ICA AB en een impairmentlast van EUR 43 miljoen met betrekking tot een lening aan onze Spaanse joint venture Luis Paez.


17

Het bedrijfsresultaat van Corporate was in de eerste drie kwartalen van 2004 EUR 284 miljoen negatief tegen EUR 128 miljoen negatief in de eerste drie kwartalen van 2003. Behalve de kosten die hiervoor zijn beschreven, werd het bedrijfsresultaat van Corporate negatief beïnvloed door onder meer de kosten van de schikking met AIG, een van onze verzekeraars.

Het segment Corporate omvat ook de kosten die betrekking hebben op de invoering van de International Financial Reporting Standards (IFRS) en het voldoen aan de eisen van de Sarbanes-Oxley wet. Verder omvat het segment de Business Support Organization, die verantwoordelijk is voor de harmonisering van de ondersteunende processen en systemen als onderdeel van het `Road to Recovery'-programma.

Zoals vereist conform EU-bepalingen zullen we vanaf het boekjaar 2005 de geconsolideerde jaarrekening opmaken in overeenstemming met IFRS. De toepassing van IFRS zal naar verwachting een aanzienlijk effect hebben op onze gerapporteerde geconsolideerde financiële positie en geconsolideerde resultaten. De omrekening van geconsolideerde vergelijkende cijfers over 2004 van Dutch GAAP naar IFRS is in voorbereiding.


18

Bijlagen

BIJLAGE A Geconsolideerde Winst- en Verliesrekening Geconsolideerde Balans
Geconsolideerd Kasstroomoverzicht

BIJLAGE B Aansluiting van het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten, met het bedrijfsresultaat

BIJLAGE C Toelichting op de effectieve belastingdruk*

BIJLAGE D Eigen vermogen

BIJLAGE E Aansluiting Dutch GAAP met US GAAP

BIJLAGE F Netto-omzet en trends per kwartaal per regio

BIJLAGE G Impairment van duurzame activa

BIJLAGE H Winsten op verkoop van materiële vaste activa

Definities


· Identieke omzet vergelijkt de omzet van uitsluitend dezelfde winkels.


· Wisselkoerseffect is het effect van het gebruik van verschillende wisselkoersen bij de omrekening van financiële cijfers van Aholds werkmaatschappijen naar euro´s. Uit vergelijkingsoverwegingen worden de financiële cijfers van het voorgaande jaar aangepast door gebruik te maken van de actuele wisselkoersen teneinde dit wisselkoerseffect te elimineren.


· Effect van desinvesteringen: het effect van verkochte activiteiten op de financiële gegevens. De financiële gegevens van verkochte activiteiten worden geëlimineerd uit de cijfers van het voorgaande jaar.


· Verklaring van de wisselkoersverliezen en terugboeking van goodwill als gevolg van desinvesteringen: bij de verkoop van sommige buitenlandse werkmaatschappijen dient Ahold cumulatieve wisselkoersverschillen en goodwill in het resultaat op te nemen, die beide eerder ten laste van het eigen vermogen waren gebracht. Dit verlies bij desinvesteringen heeft geen effect op de totale omvang van het eigen vermogen. Wisselkoersverschillen met betrekking tot de omrekening van de financiële resultaten van buitenlandse werkmaatschappijen worden rechtstreeks ten gunste of ten laste van het eigen vermogen gebracht. Wanneer deze wisselkoersverschillen worden gerealiseerd, hetgeen gebeurt bij de verkoop van de betreffende buitenlandse werkmaatschappij, worden de cumulatieve wisselkoersverschillen opgenomen in de winst- en verliesrekening als onderdeel van de winst of het verlies bij de verkoop. Ook goodwill die tevoren rechtstreeks ten laste van het eigen vermogen was gebracht bij de verwerving dient pro rata te worden geherrubriceerd in de winst- en verliesrekening indien de betreffende onderneming binnen zes jaar na de oorspronkelijke aankoop wordt verkocht.


19

Non-GAAP financiële begrippen
In sommige gevallen worden resultaten in dit persbericht gepresenteerd exclusief het effect van fluctuaties in wisselkoersen die worden gebruikt voor de omrekening van de financiële resultaten van buitenlandse werkmaatschappijen van Ahold in euro's of worden de resultaten weergegeven in lokale valuta. Het management van Ahold is van mening dat deze cijfers een beter inzicht geven in de operationele gang van zaken van buitenlandse werkmaatschappijen. Voor meer informatie betreffende het non-GAAP financiële begrip 'exclusief wisselkoerseffecten' zie "Definities" hiervoor.

Daarnaast wordt in sommige gevallen het bedrijfsresultaat van operationele segmenten van Ahold exclusief het effect van impairment en afschrijving van goodwill en bijzondere posten weergegeven. Het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving van goodwill en bijzondere posten is geen financieel begrip volgens GAAP. Een aansluiting van dit niet- GAAP financiële begrip met het Dutch GAAP begrip `bedrijfsresultaat', evenals de uitleg van het management voor het gebruik van dit begrip, worden uiteengezet in Bijlage B.

Dit persbericht bevat eveneens drie andere niet-GAAP financiële begrippen:
1. netto-omzet exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen
2. bedrijfsresultaat voor impairment en afschrijving van goodwill en bijzondere posten en voor vennootschapsbelasting, en

3. het effectieve percentage van de vennootschapsbelasting, exclusief de gevolgen van fiscaal niet aftrekbare impairment en afschrijving van goodwill en bijzondere posten.

Een overzicht van de niet-GAAP financiële begrippen van vennootschapsbelasting exclusief de gevolgen van de fiscaal niet-aftrekbare impairment en afschrijving van goodwill en bijzondere posten van de Dutch GAAP begrippen van `vennootschapsbelasting', evenals de toelichting van het management op het gebruik van deze begrippen, zijn opgenomen in Bijlage C.

In dit persbericht wordt met nettokasstroom vóór financieringsactiviteiten de som bedoeld van de nettokasstroom uit operationele activiteiten en de nettokasstroom uit investeringsactiviteiten.

Wijziging in waarderingsgrondslagen
Onder Dutch GAAP hebben we onze waarderingsgrondslagen aangepast overeenkomstig veranderingen in RJ 214 die per 1 januari 2004 van kracht zijn geworden. We hebben de Alliant Master Trust nu geconsolideerd, één van de securitisatieprogramma's van U.S. Foodservice welke voorheen niet in de balans was opgenomen. Als gevolg hiervan hebben wij per eind 2003 en aan het einde van het eerste, tweede en derde kwartaal van 2004 een bedrag van USD 300 miljoen aan vorderingen onder handelsdebiteuren opgenomen en de bijbehorende verplichting als een kortlopende schuld. De Alliant Master Trust blijft ongeconsolideerd onder US GAAP.

Aanpassingen
De resultaten van Q3 2003, zoals weergegeven in dit persbericht, zijn aangepast om deze vergelijkbaar te maken met de resultaten van Q3 2004. De aanpassingen van de resultaten van Q3 2003 hebben betrekking op de boeking van leverancierskortingen en komen op het volgende neer:


20

Vanaf het vierde kwartaal van 2003 past Ahold EITF 02-16 "Accounting by a Customer (including a Reseller) for Certain Consideration Received from a Vendor" ("EITF 02-16") toe. Aangezien de toepassing van EITF 02-16 in het vierde kwartaal van 2003 het effect van EITF 02-16 per 30 december 2003 omvat, heeft Ahold de resultaten van Q3 2003 gecorrigeerd voor dat deel van het effect dat betrekking had op Q3 2003, hetgeen resulteerde in een lager nettoverlies over Q3 2003 van EUR 2 miljoen dan eerder bekendgemaakt. In het tweede kwartaal van 2004 paste Ahold de organisatorische en de bestuurlijke verantwoordelijkheden aan van de werkmaatschappijen die waren ondergebracht in het segment Overige activiteiten (inclusief de afzonderlijk aangestuurde vastgoedmaatschappijen en Ahold Coffee Company). Met ingang van het tweede kwartaal van 2004 zijn de bestuurlijke verantwoordelijkheden van deze werkmaatschappijen overgedragen aan de leiding van de desbetreffende detailhandelsbedrijven. Het gevolg is dat wat vroeger het segment Overige activiteiten was, nu bestaat uit de Group Support activiteiten van het hoofdkantoor, waarnaar in dit persbericht wordt verwezen als 'Corporate'.

De gerapporteerde cijfers van netto-omzet, bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten en bedrijfsresultaat van het derde kwartaal van 2003 en de eerste drie kwartalen van 2003 zijn om deze reden herrekend. Een volledige herrekening vindt u op de website van Ahold (www.ahold.nl).

Ahold Corporate Communicatie: 075 ­ 659 5720