HBAG Bloemen


24-11-2004
Exporteurs Rusland
Betreft: Importstop Rusland

Van de Nederlandse PD hebben wij vernomen, dat als de Russische PD de importstop voor bloemen en planten zal opheffen deze regels zullen gelden.

Zoals u waarschijnlijk weet dient er bij de export van producten naar Rusland een invoervergunning (permit) te worden aangevraagd door de desbetreffende importeur. Wij hebben reeds aan u gemeld dat in deze permit de zgn. point of entry genoemd staat, d.w.z. de grensovergang(en) die gebruikt kan (kunnen) worden. Het is vanzelfsprekend dat de exporteur zich hierover via de importeur moet laten informeren: volgens de instructie draagt de exporteur de verantwoordelijkheid om zich er van te vergewissen dat er een vergunning is afgegeven. Inmiddels hebben wij een lijst ontvangen van de Russen van mogelijke points of entry. De inspecteurs zullen deze lijst gebruiken bij het controleren van het certificaat. Ter informatie treft u de lijst aan; deze lijst zal onderdeel worden van de export handboeken. Let op, alleen de middelste kolom is relevant. De plaatsen genoemd in de rechterkolom zijn geen grensovergangen maar locale PD kantoren.

Conform de instructie voor exporteurs dient de exporteur altijd te controleren of de eisen die gesteld worden in de permit overeenkomen met het handboek. Bij afwijking of twijfel moet er contact worden opgenomen met het locatiekantoor. Zij is verantwoordelijk voor het controleren van de eisen in permits en zal eventueel instructie geven over een te gebruiken bijschrijving. Deze instructie dient met de permit te worden getoond aan de inspecteur tijdens de exportkeuring. Bij voorkeur dient de permit enkele dagen voor export gefaxed te worden. Zie instructie onder hoofdstuk 'Overzicht van voorschriften en bijzondere eisen per land'. In dit hoofdstuk staat vermeld hoe te handelen in geval er een invoervergunning wordt vereist.

Indien er in een permit een onbekende grensovergang wordt genoemd, welke opgenomen dient te worden op het certificaat, dan is er strikt genomen sprake van een afwijking van het handboek en zal er overleg moeten plaatsvinden met de PD. Vandaar dat de inspecteur in die gevallen zal vragen om inzage in de permit. De PD zal vervolgens via de ambassade in Moskou checken bij de Russische PD of de afwijkende grensovergang geaccepteerd wordt. Om vertraging te voorkomen is het derhalve belangrijk om tijdig contact op te nemen met het locatie kantoor, zodat de juiste point of entry tijdig kan worden achterhaald.

Bijlage