Ingezonden persbericht


Uitslag Nationale Wijnkeuring 2004

PERSBERICHT

De Nationale Wijnkeuring 2004 georganiseerd door de stichting Wijninstituut Nederland heeft afgelopen zaterdag één winnaar van de zilveren medaille, elf winnaars van de bronzen medaille en tweeëntwintig winnaars van het WINkeurzegel opgeleverd.

Voor de Nationale Wijnkeuring 2004 hebben 31 Nederlandse wijngaardeniers in totaal 54 witte, rosé en rode wijnen ingezonden. De keuring bestond ook dit jaar weer uit twee onder-delen. Het eerste was een analyse uitgevoerd door een Duits wijnlaboratorium. Op basis van de resultaten daarvan zijn slechts 8 wijnen conform internationale regels niet toegelaten tot het tweede onderdeel, een organoleptische beoordeling. Een aanzienlijke verbetering t.o.v. de vorige keuring toen nog 26 wijnen niet konden worden toegelaten tot de organoleptische beoordeling. Die is uitgevoerd door een internationaal panel van wijnprofessionals onder voorzitterschap van Frank Jacobs.

Dit onderdeel van de Nationale Wijnkeuring heeft afgelopen zaterdag plaatsgevonden in res-taurant De Engel in Dodewaard. Het vinologenpanel heeft op basis van het internationale 100-punten systeem in totaal 1 zilveren medaille (= puntentotaal van 82 tot en met 87 pun-ten), 11 bronzen medailles (= puntentotaal van 76 tot en met 81) en 22 WINkeurzegels

(= puntentotaal van 70 tot en met 75 punten) toegekend.

De winnaar van de zilveren medaille is afkomstig uit Limburg. Ook vijf van de bronzen medailles zijn gevallen in Limburg, naast 2 in Gelderland en 1 in Noord-Brabant, Utrecht, Overijssel en Flevoland.

De WINkeurzegels zijn terechtgekomen in Limburg (9), Zeeland (4), Gelderland (4), Noord-Holland (2), Overijssel (2) en Flevoland (1). De uitslag van de Nationale Wijnkeuring 2004 wordt bekendgemaakt ter afsluiting van de 1e Nationale Wijnbouwconferentie op dinsdag 23 november in Wageningen om 19.45 uur in collegezaal 6 van het scheikundegebouw midden (gebouw nr. 316, Dreijenplein 8, 6703 HB Wageningen) van de Wageningen UR. Dan vindt ook de prijsuitreiking plaats, waarbij vertegenwoordigers van de pers vanzelfsprekend ook van harte welkom zijn.

Voor aanvullende informatie kunt U terecht bij de voorzitter van de stichting Wijninstituut Nederland, Stan Beurskens (043 3656226 / 0653289681). Foto's van de keuring in Dode-waard afgelopen zaterdag zijn beschikbaar via fotorelease ANP.