OUR UKRAINE

Joesjenko zal Oekraïense crisis oplossen

Joesjenko zal Oekraïense crisis oplossen

KIEV, Oekraïne, November 24/PRNewswire/ --


- Burgers ongerust over zogezegde Russische strijdkrachten op Oekraïens gebied

De Oekraïense leider Viktor Joesjenko legde vandaag in het parlement de eed af als president van Oekraïne en het Oekraïense volk na een uitzonderlijke zitting die werd bijeengeroepen om de verkiezingsfraude en andere overtredingen te bespreken die door de zittende overheidsfunctionarissen werden gepleegd.

'Onwettige handelingen met de bedoeling de zittende regering aan de macht te houden, moeten gereglementeerd worden,' zei Joesjenko na de parlementaire zitting tegen de verslaggevers.

Hij is bereid om samen te zitten met de aftredende president Leonid Kuchma en zittend premier Viktor Janoekovitsj om 'de situatie uit de crisis te helpen.' In het parlement gaf hij vandaag zowel Kuchma als Janoekovitsj de schuld voor de huidige situatie.

De crisis begon maandag toen de centrale verkiezingscommissie een fraude meldde met het stemmen tellen bij een presidentiële verkiezing die vorige zondag werd gehouden. Dit bracht duizenden Oekraïners op straat die voor Viktor Joesjenko stemmen en hem erkennen als de echte leider van het land. Internationale waarnemers bevestigden de verkiezingsovertredingen toen ze gisteren meldden dat de verkiezing niet op een vrije en eerlijke manier was verlopen en dat ze niet de wil van het Oekraïense volk weergeeft.

Demonstranten hebben vandaag de wacht gehouden toen het Russische radiostation 'Eko Moskvy' meldde dat Russische speciale troepenmachten naar de militaire basis buiten de Oekraïense hoofdstad Kiev werden gevlogen. Channel 5, de televisiezender van de oppositie, meldde vandaag dat Russische strijdkrachten op een luchtbasis in de buurt van Kiev waren geland en dat ze Oekraïense uniformen aantrekken om naar verluidt vreedzame straatprotesten de kop in te drukken. Volgens de Oekraïense wetgeving kunnen buitenlandse strijdkrachten niet op het grondgebied van het land gevestigd zijn zonder de toestemming van het parlement.

Ondertussen hebben Oekraïense diplomaten hun steun aangekondigd voor Viktor Joesjenko, aldus Markian Lubkivsky, een woordvoeder van het ministerie van buitenlandse zaken op de on line informatieservice http://www.uatoday.net.

Voor bijkomende informatie, zie websites http://www.pravda.com.ua en http://www.razom.org.ua.

Website: http://www.uatoday.net
http://www.pravda.com.ua
http://www.razom.org.ua

Source: Our Ukraine

Myron Wasylyk, +380-44-464-1240, of mobiel: +380-50-312-0121, voor Our Ukraine

24 nov 04 08:43