Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 290 JA
Datum: 23 november 2004

Provincie stimuleert 15 toeristische en recreatieve projecten

Op 19 juni 2002 hebben provinciale staten de Verordening toerisme en recreatie Fryslân vastgesteld. Deze verordening regelt, kort gezegd, de verdeling van provinciale subsidies voor projectaanvragen die het toeristisch en recreatief aanbod in Fryslân versterken. In de verordening wordt gesproken over twee indieningtermijnen te weten 1 juli tot 1 oktober en 1 januari tot 1 april. De indieningtermijn voor de 1e tender 2005 sloot op 1 oktober 2004; in totaal zijn 39 aanvragen aangemeld, 1 project is ingetrokken. Het deelplafond voor deze tender bedraagt E 412.468,-. De aan de voorwaarden van de verordening voldoende projecten vragen een subsidiebedrag van E 880.801,50.

Gedeputeerde Staten hebben op 16 november, mede op advies van de gebiedsplatforms van Plattelânsprojekten, 15 projecten (geheel of gedeeltelijk) gehonoreerd; 5 projecten zijn als reserveproject aangewezen, 6 projecten worden op inhoudelijke gronden afgewezen omdat deze niet passen in de doelstelling van de Verordening toerisme en recreatie Fryslân; 12 projecten worden afgewezen omdat er niet voldoende middelen beschikbaar zijn.

Korte toelichting op de gehonoreerde projecten:

Projectmanager bij de Stichting Friese VVV's t.b.v. de uitwerking van de aanbevelingen van het rapport "Naar een toekomstgerichte VVV Structuur in Fryslân". Toegekende bijdrage E 30.500,- voor 2005. Eenzelfde bedrag gereserveerd voor 2006.

Aanleg educatieve speelroute Hollumerbos 'het verdwenen spoor'. Door middel van een aantal speelelementen en infoborden wordt een educatieve- en speelroute in het Hollumerbos aangelegd, waardoor de geschiedenis van het eiland en Hollum kan worden ontdekt. De kosten van de aan te leggen route bedragen E 79.767,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 18.633,50.

Inrichting biblio- en mediatheek van Museum Belvédère Oranjewoud. Het museum Belvédère wil via moderne technieken (internetportaal) gebruiken om aandacht en bekendheid te verkrijgen. In de bibliotheekruimte zullen twee mediazuilen (uitgerust met werkstations en touchscreens) komen, waar presentaties op databaseserver kunnen worden aangesproken. Geraamde kosten: E 127.389,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 31.195,-.
Kwaliteitsimpuls Súdwâl Warten.
Het project omvat verbetering van de exploitatiemogelijkheden van 2 kleine musea (it Earmhûs en de Greidbuorkerij) en de Súdwâl te Wartena. De te verbeteren inrichting betreft verlichting, vitrines looproutes en entree/balie. De kosten voor deze kwaliteitsimpuls worden geraamd op E 20.000,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 10.000,-.

Nieuwe doelgroepen Museum Willem van Haren; maquette Heerenveen anno 1830. Om nieuwe doelgroepen te bereiken wil het museum de kwaliteit van de spectaculaire stadsmaquette Heerenveen anno 1830 nog beter benutten en er 5 programma's aan toevoegen. De nieuwe programma's zijn speciaal gericht op jonge kinderen (met (groot)ouders en basisonderwijs groepen 5 t/m 8). De kosten worden geraamd op E 60.000,-. Toegekende bijdrage E 25.000,-.

Ameland adventure run.
Op 11 december 2004 vindt voor de eerste keer op Ameland de halve marathon (wedstrijd + recreatieloop) en een scholierenloop van 2,5 km. plaats. Dit evenement zal (voortaan) jaarlijks in december worden gehouden. Kosten van de Ameland Adventure Run worden geraamd op E 16.233,-. Toegekende bijdrage E 4.500,- met nadrukkelijke vermelding dat deze eenmalig is en dat voor jaarlijks terugkerende activiteiten niet (nogmaals) een beroep op de verordening kan worden gedaan.

Voorzieningen tbv vaarroute Bolsward - Harlingen.
T.b.v. de vaarroute Bolsward Harlingen dienen enkele deelprojecten in de gemeente te worden uitgevoerd (vervangen lieren in de Kleine Sluis, aanlegvoorziening Zuidoostersingel, sanitaire voorzieningen en een trailerhelling voor kleine boten). De totale kosten van de aan te brengen voorzieningen worden geraamd op E 575.560,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 40.000,- .

Streetparade van Taptoe Leeuwarden.
De streetparade 2005 (onderdeel van Taptoe Leeuwarden op 8 oktober 2005) zal een eenmalig speciaal karakter hebben door een geheel nieuwe opzet van de Taptoe Leeuwarden. Toegekende bijdrage E 7.800,- met nadrukkelijke vermelding dat deze eenmalig is en dat voor jaarlijks terugkerende activiteiten niet (nogmaals) een beroep op de verordening kan worden gedaan.

Voorzieningen t.b.v. de oerhaal Warten - Earnewâld. Voordat de op zonne-energie voortgedreven pont tussen Warten en Earnewâld in de vaart kan worden genomen is het noodzakelijk aanlandplaatsen te maken en wachtplaatsen aan te leggen. Daarnaast zal er t.b.v. de aansluiting op het fietsroutenetwerk een stuk fietspad moeten worden aangelegd. De kosten van het project worden geraamd op E 205.000,-. Toegekende bijdrage E 40.000,-.

Praamvaren, anders varen.
De Stichting Praamvaren i.o. wil elektrisch aangedreven pramen inzetten voor rondvaarten in de stad Leeuwarden, voor vaartochten van Leeuwarden naar de Alde Venen en voor rondvaarten in de Alde Venen. In de toekomst kan het vaargebied worden uitgebreid met tochten in het klei-weide gebied, naar de Grote Wielen en/of het bos van Ypey. De investeringskosten worden geraamd op E 128.000,-. Toegekende bijdrage E 25.000,- in de startkosten.

Restauratie brug + sluis Oostervallaat te Dokkum / gem. Dongeradeel Door de restauratie zal een vaarverbinding richting Oostmahorn/Esonstad ontstaan; de brug vormt een schakel in de fietspadenstructuur in en rondom Dokkum. Brug en sluis worden geschikt gemaakt voor bediening door de gebruikers. De kosten van de restauratie worden geraamd op E 316.220,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 40.000,-.

Wad en dorpen: Wierum, Nes en Peasens-Moddergat.
Dit project omvat een groot aantal voorzieningen in en rond de dorpen Wierum, Nes en Peasens-Moddergat (verbetering dorpspleinen, parkeerplaatsen (o.a. bij garnalenfabriek, wadloopcentrum), verkeersveiligheid (oversteek 't Fiskershúske naar zeedijk), wandel- en fietspaden, aanbrengen beplanting) die niet alleen de leefbaarheid ten goede komen maar ook het toerisme bevorderen. De kosten van het project worden geraamd op E 850.000,- incl. btw. Toegekende bijdrage E 40.000,-.

Fietsonderdoorgang Blikvaartbrug in N383 tussen Berlikum en St. Annaparochie. In het wegvak N383 zal ter hoogte van de Blikvaartbrug een fietsonderdoorgang worden gerealiseerd. Geraamde kosten E 125.000,-. Toegekende bijdrage van E 40.000,-.

Verbreding fietspad West aan Zee - Midsland aan Zee. Het fietspad van West aan Zee naar Midsland aan Zee van zal worden verbreed naar 2 meter. De kosten van het project worden geraamd op E 168.356,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 40.000,- .

Aanleg fietsverbinding Syp Set (Oudegaaster Brekken - Blauwhuis). Bij Syp Set a/d Oudegaaster Brekken onder de spoorlijn Sneek-Stavoren zal een fietsonderdoorgang worden gemaakt met aansluitend 800 mtr. fiets-/voetpad richting Blauwhuis. Hierdoor ontstaat een nieuwe recreatieve verbindingsroute tussen het Friese merengebied (Hemdykwandeltocht, Brekkenpaadfietsroute) en de Friese Greidhoeke (Slachtedyk). De kosten van het project worden geraamd op E 250.000,- excl. btw. Toegekende bijdrage E 40.000,-.

Aangewezen reserveprojecten:


1e reserve: aanleg recreatief fietspadenplan Kollumerland c.a., onderdeel Augsbuurt - Zevenhuisterweg.
2e reserve: aanleg men- en ruiterroutes op Ameland; tracé Hollum - Ballum en tracé Ballum - Nes.
3e reserve: opwaardering dagrecreatieterrein Eeltjemeer.
4e reserve: aanleg Stenen- en IJstijdenroute (fietsroute van 34,4 km) Gaasterland.
5e reserve: haalbaarheidsstudie naar Menno Simons informatie- en ontmoetingsplek.


---- --