Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 24 november 2004

Turkse organisaties betrokken bij grote verscheidenheid georganiseerde misdaad

Turkse criminele organisaties in Nederland zijn betrokken bij een grote verscheidenheid aan georganiseerde misdaad: drugs- en wapenhandel, mensensmokkel, mensenhandel, financieel-economische criminaliteit en geweld.

Turkse misdaadorganisaties zijn in het bijzonder verantwoordelijk voor een groot deel van de import en distributie van de heroïne die jaarlijks in Nederland wordt gebruikt. Ook distribueren zij partijen heroïne vanuit Nederland naar andere West-Europese landen, vooral naar het Verenigd Koninkrijk.

Dat blijkt uit de Criminaliteitsbeeldanalyse Turkse georganiseerde criminaliteit in Nederland 2002-2003 van de Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Turkse georganiseerde misdaad is een van de aandachtsgebieden van de Nationale Recherche. De criminaliteitsbeeldanalyse (cba) gaat uitgebreid in op de aard, omvang, ontwikkeling en maatschappelijke effecten van Turkse georganiseerde misdaad in Nederland.

Een opvallende verandering met eerdere analyses is dat Turkse georganiseerde misdaad in Nederland betrokken is bij zogenaamde roofdelicten, waarbij met behulp van geweld of bedrog financieel gewin wordt behaald. Het gaat dan om misdrijven als skimming, waarbij gegevens van de magneetstrips van bank- of tankpassen worden gekopieerd. fraude met behulp van uitzendbureaus en overvallen. Verder zijn Turkse criminele organisaties betorkken bij frauderende uitzendbureaus die illegale arbeidskrachten exploiteren. Wat ook opvalt is dat een relatief jonge generatie, gemiddeld zo rond de 30 jaar, zich schuldig maakt aan overvallen.

Extremisme

Er zijn aanwijzingen dat er in Nederland sprake is van een vervlechting van extremisme en Turkse georganiseerde misdaad. Zo bleken tijdens de onderzochte periode 2002-2003 aanhangers van extremistische groepen betrokken bij geweldsincidenten. Aanhangers van de DHKP-C waren betrokken bij een gijzeling en Grijze Wolven waren betrokken bij afpersing. Een aantal leden van Turkse criminele organisaties bleek te sympathiseren met de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

In een lopend onderzoek door door de Nationale Recherche bleek dat in een kampeerboerderij in Liempde ruim twintig personen een opleiding kregen ter voorbereiding op de gewapende strijd van de PKK in Turkije. Een aantal verdachten is vermoedelijk betrokken bij de logistieke ondersteuning van de PKK. Deze personen zijn aangehouden op verdenking van deelneming aan een terroristische organisatie.

Maatschappelijke effecten

De effecten van Turkse georganiseerde misdaad voor de Nederlandse samenleving zijn aanzienlijk. Van misdrijven als de smokkel van en handel in heroine en fraude met behlup van uitzendbureaus gaat een grote dreiging uit. Ook de geweldsincidenten die plaatsvinden in het Turkse criminele milieu worden als een grote dreiging beschouwd.

De Turkse drugshandel leidt tot een aantasting van de volksgezondheid en een aanzienlijke imagoschade voor Nederland. De drugshandel leidt tot een verslechtering van de leefkwaliteit in buurten en wijken.

Misdrijven als fraude door uitzendbureaus, mensensmokkel en mensenhandel zijn een ondermijning van beleid, wet- en regelgeving. Bovendien kunnen criminele investeringen leiden tot een verstoring van de economie en een vervlechting van de onder- en bovenwereld.

Op individueel niveau komen ongewenste maatschappelijke effecten het duidelijkst naar voren bij geweldsmisdrijven: overvallen, afpersingen, liquidaties en gijzelingen. Ze hebben fysiek slachtofferschap tot gevolg. De afgelopen twee jaar vielen in totaal 14 dodelijke slachtoffers als gevolg van geweldsincidenten die te maken hebben met Turkse georganiseerde criminaliteit. Geweldsincidenten in de openbare ruimte - op een parkeerterrein, in een discotheek en op straat - leiden bovendien tot een toename van gevoelens van onveiligheid bij burgers.

Toekomst

Naar verwachting zal de Turkse georganiseerde misdaad in Nederland in de komende jaren niet noemenswaardig veranderen. Als gevolg van het stagnerend aantal heroïnegebruikers in Nederland zal de invoer van heroïne niet toenemen. Het is wel denkbaar dat de doorvoer van heroïne via Nederland als gevolg van een grotere vraag in andere landen zich verder uitbreidt.

De aard van Turkse georganiseerde misdaad zal zich, zo wordt verwacht, ontwikkelen tot criminele samenwerkingsverbanden die worden gekenmerkt door een grotere variatie in samenstelling en werkwijze. Er is geen reden om aan te nemen dat de trend van toenemend geweld binnen het Turkse criminele milieu in de nabije toekomst gekeerd zal worden.

Resultaten

In de onderzochte periode 2002 en 2003 zijn door de regiokorpsen en het voormalige kernteam Noord- en Oost-Nederland 46 opsporingsonderzoeken uitgevoerd tegen Turkse criminele organisaties. In de strafzaken die uit de onderzoeken van het voormalige kernteam voortkwamen is wegens drugshandel en witwassen in totaal meer dan 100 jaar gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast is 400 kilo heroïne in beslag genomen.