Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Organisaties zoeken bedrijven die willen verbeteren MKB-Noord en brancheorganisaties versterken toeristische ondernemers

Met het project `Versterking ondernemerschap toeristisch-recreatieve sector' geven MKB-Noord en brancheorganisaties ondernemers op dat gebied een zetje in de rug. De organisaties in Noord-Nederland werven nu ondernemers voor een bedrijfsscan. Deze inventarisatie brengt sterke en zwakke plekken in de bedrijfsvoering in beeld. Om vervolgens het bedrijf te versterken via kennisverbreding en een verbeterplan. Daarnaast is er de mogelijkheid om twee werkdagen een specialist op het bedrijf te krijgen.

De toeristisch-recreatieve sector is belangrijk voor de economie in Noord-Nederland. De groei van de bedrijven en bijvoorbeeld ook het aantal overnachtingen blijft echter achter bij de landelijke trend. Verder krijgen brancheorganisaties steeds vaker vragen van leden voor ondersteuning op gebied van strategische bedrijfsvoering. Voor MKB-Noord reden om het project te starten in samenwerking met RECRON en HISWA Vereniging. Ook de Noordelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (NLTO) gaat het project actief ondersteunen door deelnemers te werven onder agrariërs die zich toeleggen op toerisme. De Hanzehogeschool in Groningen voert het project uit. Het doel van de ondernemersorganisatie is het versterken van de concurrentiepositie van de bedrijven en meer toeristen naar Noord-Nederland trekken.

De bedrijfsscan vormt de basis voor de keus uit verschillende workshops om de ondernemers bij te spijkeren op punten waar de bedrijfsvoering valt te verbeteren. Het kan bijvoorbeeld gaan om actievere marketing, fiscale en juridische aangelegenheden, kostprijsberekening en tarifering, verhogen van klanttevredenheid of resultaatgericht ondernemen, schetst projectleider Jan Weener. ,,Hoe vind je aan de hand van je eigen gegevens zwakke plekken in de bedrijfsvoering en wat moet je vervolgens doen om het resultaat te verbeteren?'' Na de workshops gaan de ondernemers met de verworven kennis en een adviseur een verbeterplan opstellen voor het eigen bedrijf. De afronding vormt een evaluatie van het verbeterplan. MKB-Noord en de genoemde brancheorganisaties starten nu met het werven van bedrijven

voor deelname aan het project dat ook open staat voor ondernemers die niet bij een brancheorganisatie of MKB-Noord zijn aangesloten.

Het project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ( 617.504) van de EU en door Kompas voor het Noorden ( 842.316) van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De eerste bedrijfsscan kan in principe kosteloos zijn voor de ondernemers, voor deelname aan de workshops en begeleiding bij het opstellen van het verbeterplan betalen de deelnemers een vergoeding. Opgeven voor deelname kan via de Ondernemershelpdesk van MKB-Noord, 0598-382858, of via de speciale website www.horeto.nl.