Ingezonden persbericht

Vitamine D erkend als middel tegen botontkalking

Onnodig risico op osteoporose en en osteomalacie

AMSTERDAM, 20041124 -- Doordat ouderen te weinig vitamine D binnen krijgen, lopen zij onnodig risico op osteoporose (botontkalking) en osteomalacie (Engelse ziekte). De vitamine D-spiegel in de voeding zou in Nederland drie keer hoger moeten liggen dan dat nu het geval is. Dat zegt dr. Paul Lips, hoogleraar endocrinologie aan de Amsterdamse VU. De regelgeving omtrent de toevoeging van stoffen aan eten en drinken is in Nederland strenger dan in andere landen, aldus Lips. Hij pleit voor het toevoegen van vitamine D aan de melk.


Volgens Lips, die zijn bevindingen baseert op een groot epidemiologisch onderzoek onder 65-plussers in Nederland, heeft de helft van de zelfstandig wonende ouderen een vitamine D-tekort. In zorginstellingen zou dit percentage nog veel hoger liggen. Osteoporose en osteomalacie gaan gepaard met een te lage botdichtheid. Daardoor breken de botten makkelijk bij een valpartij. Vitamine D houdt het mineraalgehalte van de botten op peil en wordt gevormd onder invloed van de ultraviolette straling van de zon. Ook vette vis bevat veel vitamine D. Een vitaminetekort kan makkelijk door het slikken van tabletten kunnen worden ondervangen, maar die worden sedert 1 januari 2004 niet langer vergoed. Vitamine D preparaten die met kalk worden gecombineerd worden wel vergoed.

De Winschoter internist Bert Verhage legde al eerder, op basis van de internationale literatuur, het verband tussen het vitamine D-tekort en osteoporose, hetgeen hem toen nog op kritiek van Lips, zijn collega dr. Coen Netelenbos en de Osteoporose Stichting kwam te staan. Volgens Netelenbos was de meerwaarde van toegevoegde vitamine D te verwaarlozen. Inmiddels is het Erasmus Medisch Centrum, waar Verhage zijn bevindingen deed, de vitamine D-spiegels van vrouwen in risicogroepen beter in het oog gaan houden. Op de Fractuur Preventie en Osteoporose Polikliniek van het st. Lucas Ziekenhuis te Winschoten, waar Verhage nu werkt, is al bijna 2 jaar ruim aandacht voor hogere doseringen vitamine D in risicogroepen.