Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Groeiende onrust in Oekraïne

Onderwerp: Groeiende onrust in Oekraïne
Uitzenddatum: Wo. 24 november 2004, 20.30u

Demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein

Na drie ijskoude nachten bivakkeren nog steeds tienduizenden Oekraïners op het Onafhankelijkheidsplein en bij het presidentieel paleis. Volgens de aanhangers van de officiële verliezer, Joesjtsjenko, is er gesjoemeld met de verkiezingsuitslag en daarom willen ze niet wijken. In Netwerk aandacht voor de groeiende onrust in Oekraïne.

Oranje
Voor internationale waarnemers, de oppositie en de exit polls is het duidelijk: de nationale kiescommissie heeft Janoekovitsj onterecht aangewezen als winnaar van de presidentsverkiezingen. Oppositieleider Joesjtsjenko heeft zijn oranje gekleurde aanhang opgeroepen zich niet bij de officiële uitslag neer te leggen.

Joesjtsjenko
Joesjtsjenko heeft zichzelf gisteren uitgeroepen tot president tijdens een buitengewone zitting van het Oekraïense parlement in Kiev. Omdat slechts 191 van de 450 afgevaardigden aanwezig waren â de aanhang van Janoekovitsj boycotte de zitting â konden er geen geldige besluiten worden genomen.

'Politieke klucht'
De huidige president Leonid Koetsjma noemt het optreden van Janoekovitsj âpolitieke kluchtâ en waarschuwde voor âonvoorziene gevolgenâ. Volgens Joesjtsjenko staat de regering klaar om met geweld in te grijpen. De Oekraïense oppositie weigerde woensdag over de uitslag te onderhandelen met Koetsjma, tenzij de partij dat ze heeft gefraudeerd.

Tweedeling
De verkiezing weerspiegelt de traditionele tweedeling binnen het Oekraïense volk. De oppositie, onder leiding van Joesjtsjenko, heeft de blik vooral op Europa gericht en staat bekend als pro-westers. Zijn tegenstander Janoekovitsj, is gericht op de traditionele bondgenoot, Rusland.

Barosso
Een aantal gemeentebesturen, waaronder die van Kiev, weigert de uitslag te erkennen. Janoekovitsj heeft de verkiezing nog niet opgeëist. De Russische president Poetin heeft hem al wel gefeliciteerd, maar heeft die felicitaties inmiddels teruggetrokken. De voorzitter van de Europese Commissie, Barosso, wil dat Oekraïne de verkiezing herziet.

Vriendenbezoek
Oekraïner Volidimir Kuryenko is op vriendenbezoek in Nederland tijdens al deze verkiezingsperikelen. In Netwerk praat hij over de situatie in zijn land en wat hij denkt aan te treffen als hij maandag weer terugkeert. Oud-campagneleider van de PvdA, Jacques Monasch, gaf in Oekraïne cursussen in democratie. Ook hij praat over de nasleep van de verkiezingen.