Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-181

Den Haag, 24-11-2004

Staatssecretaris Wijn beantwoordt Kamervragen over de bijdrage voor de Kinderopvang

De Belastingdienst adviseert ouders die nog geen overheidsbijdrage voor de kinderopvang hebben aangevraagd, dit voor 1 december te doen. Wie dit nog niet heeft gedaan omdat de werkgeversbijdrage nog niet bekend is, kan hiervan het beste een voorzichtige schatting maken en de bijdrage tóch alvast aanvragen. Als later blijkt dat de werkgeversbijdrage een andere hoogte heeft, kan dit als wijziging aan de Belastingdienst worden doorgegeven.

Om de uitbetaling van de bijdrage medio januari 2005 waar te kunnen maken, is het noodzakelijk dat de aanvraag voor 1 december is ingediend. Dit vanwege de verwerkingstijd die de Belastingdienst voor de aanvraag nodig heeft. Aanvragen die na 1 december worden ingediend worden zo snel mogelijk afgedaan, maar de garantie voor uitbetaling medio januari 2005 geldt niet voor die aanvragen

Overigens heeft de staatssecretaris de Tweede Kamer toegezegd dat de Belastingdienst soepel zal omgaan met de aanvragen voor de kinderopvangbijdrage die tot 5 december worden ontvangen. Als deze aanvragen volledig en juist zijn ingevuld, zal de uitbetaling daarvan per half januari 2005 plaatsvinden.

De Belastingdienst is tevens deze week begonnen met het verzenden van de eerste beschikkingen voor de bijdrage voor de kinderopvang. Hierin kunnen ouders lezen welke bijdrage zij gedurende het jaar van de overheid mogen verwachten.

Hieronder integraal de vragen en antwoorden van respectievelijk de leden Hamer en Stuurman en de leden Tonkens en Gerkens

Antwoorden op de Kamervragen van de leden Hamer en Stuurman:

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het feit dat de Belastingdienst problemen voorspelt bij de aanvragen voor een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang? (De Volkskrant, 17 november jl. "Belastingdienst voorspelt problemen bij kinderopvang")

Vraag 2 Verwacht u dat in de komende twee weken 140.000 ouders alsnog een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang?

Vraag 3 Hebt u enig idee waardoor dit komt?

Antwoorden vragen 1, 2 en 3:

Volgens de laatste gegevens zijn er inmiddels circa 75.000 aanvragen ontvangen. De ervaring bij bijvoorbeeld de voorlopige teruggaaf leert dat veel mensen vlak voor het verstrijken van de inleverdatum van 1 december alsnog een aanvraag indienen. Gezien die ervaring wordt de komende dagen een piek in het aantal aanvragen verwacht. De Belastingdienst heeft maatregelen getroffen om die piek tijdig te kunnen verwerken, zodat de aanvragers half januari 2005 over de tegemoetkoming kunnen beschikken.

Niet verwacht wordt dat in de periode tot 1 december alle resterende 125.000 rechthebbenden hun aanvraag zullen indienen. De praktijk wijst uit dat een deel van rechthebbenden op een teruggaaf met het verzoek wachten tot na afloop van het jaar. Ook een onderzoek van Intomart bevestigt de ervaringen met de voorlopige teruggaaf en geeft bovendien de mogelijke redenen aan waarom rechthebbenden hun aanvraag nog niet meteen hebben ingediend. Uit dit onderzoek komt als belangrijkste reden naar voren dat ouders wachten met de aanvraag omdat zij nog niet beschikken over alle daarvoor benodigde gegevens. Bijvoorbeeld de aard en de omvang van de gebruikte kinderopvang of de hoogte van de werkgeversbijdrage. In deze gevallen wordt aangeraden om de aanvraag toch in te dienen op basis van een zo goed mogelijke inschatting van de situatie per 1 januari 2005. Mochten de omstandigheden in 2005 anders blijken te zijn dan kan de belanghebbende een verzoek doen om de verleende tegemoetkoming aan te passen.

Vraag 4

Bent u bereid de termijn voor het indienen van een aanvraag te verlengen, zodat driekwart van de ouders nog een aanvraag kan in dienen?

Antwoord vraag 4:

Om de garantie van uitbetaling medio januari 2005 te kunnen waarmaken is het noodzakelijk dat de rechthebbenden hun aanvraag voor 1 december a.s. hebben ingediend. Dit hangt samen met de verwerkingstijd die de Belastingdienst nodig heeft. Na die datum ingediende aanvragen worden zo snel mogelijk afgedaan, maar de garantie voor uitbetaling medio januari 2005 geldt niet voor die aanvragen. In de Tweede Kamer en in de media heeft de staatssecretaris van Financiën aangegeven dat de Belastingdienst soepel zal omgaan met de aanvragen die tot 5 december binnenkomen. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst zijn uiterste best doet om ook deze aanvragen zo tijdig te verwerken dat deze nog half januari 2005 kunnen worden uitbetaald. Uiteraard is het daarbij wel van belang dat de aanvragen volledig en juist worden ingevuld.

Overigens raken rechthebbenden die besluiten hun aanvraag later in te dienen niet hun recht op maandelijkse uitbetaling kwijt. Zij krijgen hun tegemoetkoming alleen later dan vanaf januari uitbetaald. Het jaarbedrag van de tegemoetkoming wordt dan verdeeld over de nog resterende maanden in 2005. Dus een latere uitbetaling, maar wel een hoger maandbedrag.

Antwoorden op de Kamervragen van de leden Tonkens en Gerkens:

Vraag 1

Worden er maatregelen ondernomen om de aanvragen van ouders na 30 november a.s. toch in behandeling te nemen? Zo neen, bent u bereid de aanvraagprocedure te versoepelen? Bent u bereid de termijn waarbinnen aanvragen moeten worden ingediend te verlengen?

Antwoord op vraag 1:

De aanvragen van ouders die na 30 november binnen komen worden in behandeling genomen. Echter om uitbetaling van de tegemoetkoming medio januari 2005 te kunnen waarmaken is het noodzakelijk dat de rechthebbenden hun aanvraag voor 1 december a.s. hebben ingediend. Dit hangt samen met de verwerkingstijd die de Belastingdienst nodig heeft. Na die datum ingediende aanvragen worden zo snel mogelijk afgedaan, maar de garantie voor uitbetaling medio januari 2005 geldt niet voor die aanvragen. In de Tweede Kamer en in de media heeft de staatssecretaris van Financiën aangegeven dat de Belastingdienst soepel zal omgaan met de aanvragen die tot 5 december binnenkomen. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst zijn uiterste best doet om ook deze aanvragen zo tijdig te verwerken dat deze nog half januari 2005 kunnen worden uitbetaald. Uiteraard is het daarbij wel van belang dat de aanvragen volledig en juist worden ingevuld.

Om misverstanden te voorkomen: rechthebbenden die hun aanvraag later indienen raken niet hun recht op maandelijkse uitbetaling kwijt. Zij krijgen hun tegemoetkoming alleen later dan vanaf januari uitbetaald. Het jaarbedrag van de tegemoetkoming wordt dan verdeeld over de nog resterende maanden in 2005. Dus een latere uitbetaling, maar wel een hoger maandbedrag.

Vraag 2

Deelt u de visie van MKB Nederland dat ouders in de problemen komen omdat ze door de late indiening van hun aanvraag de kosten van kinderopvang zelf moeten voorschieten? Wat gaat u doen opdat werkende ouders niet in de knel komen?

Vraag 3

Bent u bereid de suggestie van MKB Nederland over te nemen om de bijdrage die ouders in 2004 van hun werkgever hebben ontvangen als uitgangspunt te nemen, omdat ook werkgevers door de discussie over VUT/prepensioen en andere zaken hun bestaande regelingen nog niet hebben aangepast aan de nieuwe wet?

Antwoorden op vraag 2 en 3:

Uit onderzoek door Intomart blijkt dat ouders wachten met de aanvraag omdat zij nog niet beschikken over alle daarvoor benodigde gegevens. Bijvoorbeeld de aard en de omvang van de eigen kinderopvang of de hoogte van de werkgeversbijdrage. In deze gevallen wordt aangeraden om de aanvraag toch voor 1 december  in te dienen op basis van een zo goed mogelijke inschatting van de situatie per 1 januari 2005. In het geval de werkgeversbijdrage nog niet bekend is omdat deze regeling nog niet is aangepast kan, zoals ook MKB Nederland suggereert, de aanvrager besluiten om uit te gaan van de werkgeversbijdrage in 2004. Mocht in 2005 blijken dat deze bijdrage afwijkt van de schatting, dan kan de belanghebbende een verzoek doen om de verleende tegemoetkoming aan te passen. Dit geldt eveneens voor wijzigingen in bijvoorbeeld de kinderopvang die na de indiening van het verzoek blijken.

Door bij de aanvraag uit te gaan van een zo goed mogelijke inschatting kan de aanvraag tijdig worden ingediend, zodat ouders de kosten van de kinderopvang niet zelf hoeven voor te schieten.

Vraag 4

Wilt u deze vragen vóór dinsdag 23 november a.s. beantwoorden, gezien het verstrijken van de termijn waarbinnen aanvragen moeten worden ingediend (1 december 2004)?

Antwoord op vraag 4:

Beantwoording van deze vragen heeft weliswaar niet op de door de vraagstellers gewenste datum kunnen plaatsvinden, maar gezien het spoedeisende karakter wel op de kortst mogelijke termijn.

Bijlage 1: DGB04-6083.DOC

Bijlage 2: DGB04-6092.DOC