Provincie Noord-Holland

3,2 miljoen euro voor Wonen Welzijn Zorg voor vijf Noord-Hollandse gemeenten
De gemeenten Bussum, Aalsmeer/Uithoorn, Edam-Volendam, Velsen en Heerhugowaard krijgen elk 640.000 euro subsidie voor de ontwikkeling van een integraal en vernieuwend Wonen, Welzijn en Zorg programma (WWZ). Dit besluit hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 23 november genomen.

Vijfentwintig gemeenten hebben in totaal hiervoor een aanvraag gedaan bij de provincie. Hiervan voldeden zestien aanvragen aan de subsidiecriteria. De vijf beste aanvragen zijn vervolgens geselecteerd als voorbeeldproject. Bij de selectie van de aanvragen is rekening gehouden met een evenwichtige spreiding van de projecten over de provincie.

Het WWZ-beleid beoogt dat ouderen en mensen met een psychische of lichamelijke handicap naar wens zelfstandig kunnen wonen met voldoende hulp aan huis. Dit vraagt een nieuwe inrichting van wijken en buurten, dit vraagt samenhang in de organisatie van wonen en welzijn en zorg . Op dit moment is het aanbod aan geschikte woningen voor deze doelgroep volstrekt onvoldoende; het aanbod aan zorg sluit veelal niet aan op wat de mensen willen. Op wijkniveau is behoefte aan een integraal en samenhangend aanbod van bijvoorbeeld:


- voldoende en geschikte woningen;


- kleinschalige woonvormen voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, zoals
dementerenden of verstandelijk gehandicapten; nieuwe zorginfrastructuur: (wijk)steunpunten,
hospices, HOEDEN (Huisartsen Onder Eén Dak) en GOEDEN (Gezondheidszorg Onder Eén Dak).

De vijf voorbeeldgemeenten geven op verschillende manieren vorm aan hun WWZ-programma. De gemeente Bussum wil bijvoorbeeld rond het wijksteunpunt aan de LandstraatNoord een netwerk van kleinere servicepunten, satellieten, op kansrijke plekken in andere wijken.

De gemeente Velsen richt het terrein van het Zeeweg Ziekenhuis in als een levensloopbestendige wijk. Hier worden woningen, welzijn, zorg en kinderopvang in samenhang gerealiseerd.

Aalsmeer en Uithoorn pakken de vragen rond wonen, welzijn samen aan. Zij benutten elkaars sterke kanten en hebben gezamenlijk een WWZ - aanvraag ingediend. Uithoorn opent op 1 maart 2005 een één loket waarin alle woon-, welzijn- en zorgdiensten van Uithoorn samenwerken. Aalsmeer heeft inmiddels een woonzorgzone ontwikkeld, die alle inwoners iets te bieden heeft. Deze gemeente stelt ook bijvoorbeeld woonkeur verplicht bij nieuwbouw.

Heerhugowaard pakt WWZ aan in verschillende wijken: een kleine plattelandskern (De Noord), twee bestaande wijken (Heemraden- en Bomenwijk) , de geheel nieuwe wijk Stad van de Zon. De gemeente Edam-Volendam maakt een grote stap door met een heel nieuw zorgaanbod te komen. Zowel in Edam als in Volendam wordt een nieuw zorgcentrum gerealiseerd. Ook een deel van de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand kan hier zelfstandig wonen.

Om de kennis te verspreiden en resultaten en leereffecten uit projecten op het gebied van WWZ te delen zet de provincie Noord-Holland kenniskringen in, en heeft zij het Provinciale Kenniscentrum opgericht. Dit Kenniscentrum biedt onder andere een website.

Over dit kenniscentrum en de andere mogelijkheden van het stimuleringsprogramma WWZ organiseert de provincie op 8 december de bijeenkomst "Een Passend huis voor iedereen in Noord-Holland".

Deze bijeenkomst vindt plaats in Hotel Sea Spirit (Zandvoort). Tijdens het ochtendprogramma staat de stagnerende woningbouwproductie in Noord-Holland centraal. Het middagprogramma (13.30-17.00) staat geheel in het teken van Wonen, Welzijn en Zorg. Dan presenteren de vijf gemeenten hun projecten en wordt het Kenniscentrum WWZ geopend. Voor deze dag zijn gemeenten, woning-corporaties en marktpartijen uitgenodigd.
Nadere inlichtingen: Hanneke Kroonsberg, tel. 023 514 3538 Marcel van Kanten 24 november 2004