Gemeente Alkmaar


EUR 6,1 miljoen voor woningbouw in Alkmaar

Alkmaar, 24 november 2004

De gemeente Alkmaar krijgt EUR 6,1 miljoen van de Provincie Noord-Holland voor de bouw van woningen in de komende vijf jaar. Deze afspraak, die overigens nog wel door GS bekrachtigd dient te worden, komt voort uit het convenant Woningbouwafspraken 2005-2010 dat het Rijk, de Provincie en de Noord-Hollandse centrumgemeenten Alkmaar, Haarlem en Hilversum vandaag ondertekenden.

De toekenning van EUR 6,1 miljoen aan Alkmaar is gebaseerd op de 3000 woningen die de gemeente nog tot 2010 binnenstedelijk zou kunnen bouwen. Gemiddeld is er dus een bijdrage van EUR 2058 per woning beschikbaar. De uitkering van het geld is direct verbonden aan productie: Pas als woningen daadwerkelijk zijn gebouwd, ontvangt de gemeente het geld.

Met het geld is Alkmaar in staat de bouw van woningen door woningcorporaties of projectontwikkelaars nog meer te stimuleren. Wethouder Ad Godijn van Wonen ziet het bedrag als een belangrijke impuls: `Ik wil deze ruim EUR 6 miljoen benutten om de woningbouwproductie in Alkmaar wat extra snelheid te geven. Daarnaast zou ik het geld graag inzetten om de prijs van woningen te verlagen, zodat meer woningen voor meer mensen bereikbaar worden.' Hoe het geld exact besteed gaat worden, wordt de komende weken uitgewerkt.

EUR 607 miljoen
In totaal stelt het Rijk EUR 607 miljoen beschikbaar om de achterblijvende woningbouwproductie in Nederland aan te pakken. Hiermee moet het woningtekort in 2010 landelijk tot 1,5% zijn teruggedrongen. Dit tekort bedraagt nu 2,3%. In het convenant dat vandaag bij de Provincie is ondertekend, wordt hier vorm aan gegeven voor de regio's Noord- en Zuid-Kennemerland, IJmond en Gooi- en Vechtstreek. Tot 2010 zouden in deze Noord-Hollandse regio's nog 26000 nieuwe woningen kunnen worden gebouwd.

24 november 2004