Raad voor de Journalistiek

UITSPRAKEN

Hieronder volgen twee samenvattingen van uitspraken van de Raad voor de Journalistiek. Voor de volledige uitspraken wordt u verwezen naar de website: www.rvdj.nl waar u bij "De uitspraken" met behulp van het bij de samenvatting vermelde volgnummer de uitspraak kunt opvragen.

Uitspraken vastgesteld d.d. 24 november 2004
mr. J.B. Fleers, voorzitter, T.G.G. Bouwman, drs. G.H.J.M. Bueters, mr. A. Herstel en mw. C.D. Smolders, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris.

X / V. Janssen (BN/DeStem)
Uitspraak: ongegrond
De klacht is gericht tegen berichtgeving over een strafzaak tegen klager.
De stellingen van klager, dat hij onjuist is geciteerd en dat de berichtgeving conclusies bevat die niet op feiten zijn gebaseerd, zijn niet geconcretiseerd of onderbouwd. Reeds om die reden kan de Raad niet vaststellen dat die stellingen juist zijn. Anderzijds heeft verweerster aannemelijk gemaakt dat zij op correcte wijze over de strafzaak tegen klager heeft bericht. Er zijn geen grenzen overschreden.
Trefwoorden:

· Feitenweergave: onjuiste berichtgeving

· Aard van de publicatie: rechtbankverslag
Publicatie www.rvdj.nl/uitspraken/2004-90.html

R. van Kleef / Panorama
Uitspraak: niet-ontvankelijk
Tijdens het EK-voetbal in 2004 is bij Panorama 'Die Mannschaft Voodoo-pop' gevoegd. Aan de lezer is gevraagd de pop te gebruiken bij de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland en daarmee het Nederlands elftal te helpen de volgende wedstrijdronde te bereiken. Van Kleef heeft betoogd dat hij een rechtstreeks belang heeft bij een oordeel van de Raad, omdat zijn vader van Duitse afkomst is en hij zich emotioneel gekwetst voelt. Verder beoogt hij meer in het algemeen belang acties als de onderhavige te voorkomen.
De door Van Kleef gestelde omstandigheden zijn onvoldoende om hem als 'rechtstreeks belanghebbende' aan te merken, aldus de Raad. Van Kleef is derhalve in zijn klacht niet-ontvankelijk (vgl. 2004/77). Trefwoorden:

· Procedure: ontvankelijkheid
Publicatie www.rvdj.nl/uitspraken/2004-91.html