Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 22 oktober 2004

Theaterstuk onthult toekomst Nederlandse kenniseconomie

De Baak en Squarewise lanceren 'Knowledge Economy Network'

AMSTERDAM - Een speciale theatervoorstelling in het Space Expo te Noordwijk zal op donderdag 25 november diverse scenario's voor de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie onthullen. Het stuk vormt het officiële startschot voor de Knowledge Economy Network (KEN)-society, een initiatief van management centrum De Baak en adviesbureau Squarewise. Via dit nieuwe netwerk willen zij een ander, pragmatisch geluid laten horen over 'onze kenniseconomie'.

De initiatiefnemers voerden hiertoe gesprekken met toonaangevende denkers en doeners, onder wie Ton Risseeuw, Trude Maas, Mickey Huibregtsen, Mathieu Weggeman, Emile Aarts, Annemieke Roobeek en Tijmen van Grootheest. In samenwerking met Futureconsult (specialisten in scenarioplanning) zijn vervolgens verschillende toekomstscenario's ontwikkeld. De scenario's worden gepresenteerd in een 'theatrale' setting: videoclips en acteurs wisselen elkaar af om de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie te verbeelden. Tevens zal er een bijbehorende publicatie worden gepresenteerd.

De KEN-society is een netwerk van - en een inspiratiecyclus voor - de leidinggevenden van de Nederlandse kenniseconomie. "De aangesloten professionals zullen van gedachten wisselen over de vraag hoe de kenniseconomie er in de toekomst uit zal zien én welke gevolgen dit heeft voor de veranderende rol, de inrichting en de besturing van organisaties", zegt programmamanager Ellen Mensink. Deelnemers zijn wetenschappers, topspecialisten uit het vakgebied en hoger kadermanagement. Het netwerk presenteert zichzelf online op www.kensociety.com

"Het is hoognodig dat leidinggevenden gezamenlijk de thema's van de kenniseconomie concretiseren", aldus Mensink. "De kenniseconomie is een thema dat zowel in de Nederlandse politiek als in Europees verband uitgebreid aandacht krijgt en breed wordt opgepakt door de media. Het onderwerp is echter voor velen nog steeds een abstract, ondefinieerbaar begrip, dat in relatie wordt gebracht met vele onderwerpen zoals Research & Development, innovatie en nanotechnologie. Vaak zonder uit te leggen wat dit voor een organisatie betekent, en zonder concrete oplossingen om daarmee om te gaan. Om dit te veranderen, hebben we de KEN-society opgericht. We zullen een aantal belangrijke thema's bespreekbaar maken, deze uit de kretologie tillen en laten landen in de praktijk van onze kenniseconomie."

De première van The Knowledge Economy Network vindt plaats op 25 november van 17.00 tot 19.30 uur in het Space Expo te Noordwijk. Deelname kost ¤ 199. Aanmelding is mogelijk via www.kensociety.com

Noot voor de redactie (