Amsterdam RAI

Veiligheid & Hulpverlening 2004
29 okt 2004

Rode kruis presenteert i-ris tijdens veiligheid & hulpverlening 2004

Tijdens de vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening 2004, van 25 tot en met 27 november in Amsterdam RAI, presenteert het Nederlandse Rode Kruis aan de branche een nieuw internet-systeem voor snellere registratie van slachtoffers na een ramp. Met het Internet Registratie en Informatie Systeem (I-RIS) kan veel ongerustheid worden voorkomen, omdat snel na een ramp bekend is of familieleden getroffen zijn en waar zij zich bevinden.

In het verleden was registratie een tijdrovend proces. Na de ramp in Enschede duurde het twee weken voordat alle slachtoffers en dus ook de niet-slachtoffers en hun verwanten waren geregistreerd. Vaak is het moeilijk om de gegevens meteen te achterhalen. Liggen vermisten in het ziekenhuis, zijn ze op de vlucht geslagen of werkt hun telefoon niet meer? Zowel voor reddingswerkers als voor de verwanten is het van het grootste belang dat de registratie van slachtoffers onmiddellijk van start gaat.

Verwantentelefoon
Ziekenhuizen, traumacentra, opvangcentra en politie starten onmiddellijk na een ramp met het registeren van gegevens. Ook de Verwantentelefoon van het Rode Kruis en het Ministerie van VWS start meteen met de registratie van gezochten. Hierbij gaat het om een telefoonnummer dat na een ramp wordt geopend om verontruste familieleden en vrienden te kunnen informeren. Met behulp van I-RIS kunnen al deze gegevens vanuit diverse locaties meteen na een ramp gestandaardiseerd worden verzameld en verwerkt. De registratie kan ook off line meteen starten. Zodra de betrokken gemeente een Centraal Registratie en Informatie Bureau (CRIB) heeft ingesteld, gaat het systeem on line en worden alle gegevens automatisch en gestandaardiseerd doorgestuurd. Het centrale systeem verifieert de gegevens aan de hand van onder andere de gemeentelijke basisadministratie, vergelijkt de lijst van gezochte personen met de lijst van aangetroffen personen en verwijdert binnen enkele seconden dubbel aangeleverde gegevens. Voor het Internet Registratie en Informatie Systeem ontving het Rode Kruis onlangs de publieksprijs tijdens de uitreiking van de Nationale ICT Award.

Gehele veiligheidsketen
De vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening 2004 in Amsterdam RAI, brengt de hele veiligheidsketen in kaart. Het evenement richt zich onder meer op vakmensen uit sectoren als politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, particuliere beveiliging, douane, marechaussee en gemeenten. Meer informatie over het evenement is te vinden op de website www.veiligheid-hulpverlening.nl.

Amsterdam, oktober 2004


---
Noot voor de redactie /