Universiteit van Amsterdam

Je hebt zin in seks doordat je seks hebt


Promotie Psychologie


donderdag 25 november 12.00 uur

Stephanie Both deed onderzoek naar seksuele motivatie, in het bijzonder naar het ontstaan van zin in seks. Zij registreerde bij mannen en vrouwen, naast genitale en subjectieve reacties op seksuele stimuli, veranderingen in het optreden van Achillespeesreflexen (T-reflexen). T-reflexen nemen toe in een toestand waarin men zich voorbereidt op actie. Verwacht werd dat seksuele stimuli actietendensen genereren en dat deze weerspiegeld zouden worden in een toename in de kracht van T-reflexen. Both concludeert dat confrontatie met seksuele stimuli leidt tot een toename in actiegeneigdheid, dat deze toename afhankelijk is van de intensiteit van de seksuele stimulus, en dat deze actiegeneigdheid aanzet tot daadwerkelijke seksuele activiteit. Er blijken hierin geen verschillen te zijn tussen mannen en vrouwen. Levodopa (een middel dat het dopamineniveau in de hersenen verhoogt) blijkt geen effect te hebben op genitale reacties en gevoelens van opwinding, maar blijkt - bij mannen - wel de T-reflexen te versterken. De bevindingen geven aan dat seksueel verlangen niet moet worden beschouwd als een interne drift, maar als een toestand die ontstaat wanneer het seksueel responssysteem geactiveerd wordt door stimuli met een seksuele betekenis. Met andere woorden: je hebt geen seks omdat je zin hebt, maar je hebt zin doordat je seks hebt.

Mw. S. Both: Motor preparation and sexual action: a psychophysiological perspective on sexual motivation. Promotor is prof. dr. W.T.A.M. Everaerd.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.