Gemeente Ede

nummer 241 / Ede, 15 november 2004

Ontmoeting staat centraal
Gelre-Hometour doet Ede aan

Op 25 november doet de Gelre-hometour Ede aan. De provincie Gelderland organiseert deze Gelre-Hometour van 12 tot en met 26 november. De tour trekt langs acht Gelderse steden om aandacht te vragen voor dak- en thuisloosheid.

In Ede staat de ontmoeting centraal. Ontmoeting tussen dak-en thuislozen, hun belangenbehartigers of zelforganisaties, beleidsmakers, hulpverleners en inwoners van Ede. De gemeente wil deze verschillende groepen op een ontspannen manier met elkaar in contact brengen.

Provincie
De Gelre-Hometour is een initiatief van de provincie Gelderland. De tour is onderdeel van het project STEM. Met dit project wil de provincie de positie van daklozen in Gelderland versterken. Naast Ede doen de steden Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Harderwijk, Nijmegen, Tiel en Zutphen mee met de tour. Deze steden doen ook mee met het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid.

Beeldvorming
Veel mensen worden dakloos door een samenloop van omstandigheden. Schulden, verlies van werk, verslaving, echtscheiding en het overlijden van een naaste, deze factoren kunnen er allemaal voor zorgen dat iemand op straat terecht komt. Het kan iedereen overkomen. Een van de doelen van de Gelre-hometour is dan ook mensen een correct beeld van dakloosheid te geven.

Activiteiten
Op 25 november organiseert de gemeente in samenwerking met het Leger des Heils en de provincie Gelderland verschillende activiteiten. De daklozenband `Uit je dak` uit Nijmegen luidt de dag in met een optreden. Daarna zal wethouder R. Kremers de dag officieel openen. Bezoekers van de Gelre-Hometour kunnen met elkaar in gesprek gaan tijdens verschillende speelse activiteiten, zoals tafelvoetbal en gezelschapsspelen.
Daarnaast krijgt een dakloos paar een `make-over`. Dit wordt mogelijk gemaakt door lokale ondernemers. Kapster Marcella Ouwerkerk zal een gratis knipbeurt verzorgen, schoonheidsspecialiste Claudia geeft een gezichtbehandeling en boetiek Pico Bello voorziet het stel van nieuwe kleding.

Tentoonstellingen
Naast de verschillende activiteiten kunnen bezoekers van de tour twee tentoonstellingen bezichtigen. De tentoonstelling `Ede in beeld` is een foto-expositie samengesteld door Edese daklozen. Zij hebben hun favoriete plaats in de stad gefotografeerd. Daarnaast is er een tentoonstelling van kunstzinnig werk van de dak- en thuislozen uit de inlopen en dagactiviteitencentra van de deelnemende steden.

`Er zit een gat in mijn stoel`
De dag wordt afgesloten met de muziek-theatervoorstelling `Er zit een gat in mijn stoel`, opgevoerd door daklozen uit Nijmegen onder regie van Rob Beumer. Deze voorstelling is een theatrale bewerking van verhalen van daklozen over de dagelijkse realiteit op straat, en over hun dromen, angsten en verlangens.

Programma
De Gelre-Hometour in Ede begint om 13.00 uur.OphetDoelenpleinzal een grote verwarmde tent staan, waarin de verschillende activiteiten plaatsvinden. De muziek-theatervoorstelling vindt plaats in de expositieruimte van het gemeentehuis aan de Bergstraat 4 en duurt van 16.00 uur tot ongeveer 17.30 uur. De voorstelling is gratis en toegankelijk voor iedereen.

---