Port of Rotterdam

Hans Weeber zwemt in Venetië voor schone Europese rivieren

16-11-2004 14:45:00

Op donderdagochtend 25 november tussen 08.30 en 09.30 uur zwemt de extreme duursporter Hans Weeber tussen de Venetiaanse eilanden San Giorgio (voor het San Marcoplein) en San Servolo. Hij opent daarmee de tweedaagse SedNet-conferentie. Daarop wordt het rapport gepresenteerd over de eerste drie jaar van dit door de Europese Unie gesponsorde platform van wetenschappers en probleemeigenaren om verontreiniging van water en waterbodem aan te pakken door een geïntegreerde, Europese benadering. Het Havenbedrijf Rotterdam presenteert daar tevens de resultaten van een nieuw onderzoek over de Rijn. De studie gaat over het risico van 'historisch verontreinigde baggerspecie', die bovenstrooms in de Rijn wordt gebracht of er door hoog water terecht komt.

Hans Weeber (54) uit Ter Heyde, Zuid-Holland is door de organisatie uitgenodigd omdat hij zich sinds jaar en dag inzet voor de kwaliteit van het water door extreme sportieve prestaties. Zo zwom hij vier jaar geleden van het Zwitserse Basel naar Rotterdam voor een schone Rijn en opende en passant het congres 'De rivier, de haven en de zee' van de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn. De extreme duursporter stond daarmee aan de basis van de oprichting van SedNet, het Europees Sediment Netwerk. Sediment zijn de zand- en kleideeltjes en organische materie in water. Hans Weeber bedwong in een eerder stadium met een vletje de Noordzee. Tussen kerstmis en nieuwjaar wil hij als eerste zwemmer het kanaal overzwemmen in de winter. Hans Weeber wordt begeleid door een patrouillevaartuig. Daarop is plaats voor een beperkt aantal fotografen om de tocht van een half uur te begeleiden.

Venetië
(Noot voor Italiaanse correpondenten)
De conferentie wordt in de Venice International University op het Venetiaanse eiland San Servolo georganiseerd omdat daar SedNet kantoor houdt. Vanwege de ligging heeft geen enkele Europese stad zo veel te maken met de kwaliteit van water en waterbodem als juist Venetië. Ook nu weer kampt de stad met wateroverlast. Op het congres zijn de belangrijkste Italiaanse en Europese specialisten aanwezig die zich met deze materie bezighouden. Vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur wordt er een persconferentie gehouden.

Media die daarbij aanwezig willen zijn of interviews willen houden voorafgaande, tijdens of na het congres kunnen zich melden bij Tie Schellekens, persvoorlichter Havenbedrijf Rotterdam, telefoon 00 31 6 53325334 of 00 31 10 252 1430, email adres:
j.schellekens@portofrotterdam.nl
Hans Weeber is 's avond bereikbaar op telefoonnummer 00 31 174 248160 of wr@segbroek.nl

Havenbedrijf Rotterdam N.V.
16-11-2004